MOVIES. Berlinale 2023: vijf films om naar uit te kijken

Vergeleken met Cannes en Venetië heeft de Berlinale, het internationale filmfestival van Berlijn, de laatste jaren de rol wat moeten lossen. Het neemt niet weg dat er ook dit jaar weer interessante titels op het programma staan. Naar deze vijf kijken wij alvast zeker uit.

door
Ruben Nollet
Leestijd 2 min.

She Came to Me

Als openingsfilm koos de Berlinale voor de nieuwe film van Rebecca Miller (dochter van toneelgigant Arthur Miller en echtgenote van Daniel Day-Lewis). De romantische komedie ‘She Came to Me’ gaat over een componist (rol van Peter Dinklage) die zijn comeback wil maken met een grote opera. Enig probleem: hij zit met een joekel van een writer’s block. En dus gaat hij op zoek naar inspiratie.

BlackBerry

Toeval of niet, net op het moment dat Disney+ een serie serveert over het Finse bedrijf Nokia krijgen we op de Berlinale een film over de ontwikkeling van de eerste smartphone. De titel van het boek waarop hij zich baseert, zegt alles: ‘Losing the Signal: The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of BlackBerry’. De hoofdrol is voor de komische acteur Jay Baruchel.

Golda

Je herkent haar nauwelijks onder al de make-up, maar de titelrol in dit drama wordt degelijk gespeeld door Helen Mirren. Na ‘The Queen’ kruipt ze opnieuw in de huid van een historische leider, te weten de eerste vrouwelijke premier van Israël, Golda Meir. Zij bestuurde het land onder meer tijdens de Yom Kippur-oorlog van 1973. Dat een niet-Joodse actrice de rol speelt, werd al meteen op kritiek onthaald.

Infinity Pool

Nee, geen komedie over een zwembad zonder zichtbare rand maar een sf-horrorfilm van Brandon Cronenberg. Centraal staat een echtpaar (gespeeld door Alexander Skarsgård en Cleopatra Coleman) dat op vakantie gaat naar een exotisch (en fictief) land. Daar komen ze in de problemen wanneer ze de waarschuwingen van de overheid in de wind slaan en zich buiten de platgetreden paden begeven.

Here

Ook de Belgische cinema is dit jaar vertegenwoordigd op de Berlinale. Die eer valt — voor de derde keer al — te beurt aan regisseur Bas Devos, onder meer bekend van ‘Ghost Tropic’. In ‘Here’ maken we kennis met een Roemeense arbeider die na enkele jaren in Brussel weer naar zijn thuisland wil vertrekken. En dan bemoeit de liefde zich met zijn plannen, in de persoon van een Belgisch-Chinese wetenschapper.

73ste Berlinale, van 16 tot en met 26 februari.

Alle info: berlinale.de