Na breuk met Elon Musk: Grimes gespot met Karl Marx’ Communistisch Manifest

Artpopzangeres Grimes kondigde nog maar net haar relatiebreuk aan met multimiljardair Elon Musk en ze lijkt het al op te nemen voor de arme arbeidersklasse. Op een wandeling door Los Angeles werd ze gezien met het Communistisch Manifest van Karl Marx in de hand. Dat werd ontvangen met enig hoongelach, maar er is meer aan de hand.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het was zacht uitgedrukt een opvallend zicht: Grimes die voor het eerst opnieuw in de publieke ruimte verschijnt na haar breuk met zakenman Elon Musk en in een soort roze krijgerskostuum het communistisch manifest van Karl Marx leest, het pamflet waarin gepleit wordt om het kapitalisme omver te werpen met de gevleugelde woorden: «Proletariërs aller landen, verenigt U!»

De foto’s verspreidden zich razendsnel over het internet, met heel wat memes over het contrast tussen communist Karl Marx en Elon Musk, een van de rijkste mannen ter wereld – met een vermogen van zo’n 186 biljoen dollar – die ook wel «de winnaar van het kapitalisme» genoemd wordt.

Paparazzi te slim af

Toch werd al snel gespeculeerd op het internet dat de Amerikaanse zangeres niet écht het Communistisch Manifest zou lezen, maar dat ze de foto’s in scène gezet zou hebben. Zo werd er onder meer opgemerkt dat ze de pagina’s niet lijkt om te slaan op de foto’s.

Op Instagram liet Grimes intussen weten dat ze het pamflet inderdaad enkel las om de paparazzi te ‘trollen’, of beet te nemen. Sinds haar breuk wordt ze voortdurend lastiggevallen door de pers, zegt ze, dus zag ze een kans om hen terug te pakken: «Ik was zo gestresseerd deze week omdat de paparazzi maar niet stopte met mij te volgen, maar dan realiseerde ik me dat het ook een opportuniteit gaf om te trollen...» Grimes kon smakelijk lachen met alle krantenartikels over haar vermeende communisme.

Complexe breuk en complexe ideeën

In de beschrijving van haar foto op Instagram, geeft ze meer informatie over haar relatiebreuk en politieke visies: «Voor alle duidelijkheid, ik woon nog steeds samen met Elon en ik ben geen communist (ondanks dat er enkele heel slimme ideeën in dit boek staan – maar persoonlijk ben ik meer geïnteresseerd in een radicaal gedecentraliseerd basisinkomen dat mogelijks te bereiken valt met cryptomunten en gamen, maar ik heb dat idee nog niet genoeg uitgewerkt om het al volledig uit te leggen. Mijn mening over politieke onderwerpen is sowieso moeilijk te beschrijven omdat de politieke systemen die me inspireren nog nooit toegepast zijn).»

De breuk met de vader van haar zoon X Æ A-12, lijkt dus nog niet definitief te zijn. Musk liet eerder al weten dat ze «semi uit elkaar zijn, maar nog steeds houden van elkaar en elkaar geregeld zien en nog goed overeenkomen.» Ze zouden vooral uit elkaar gegaan zijn omdat Musk te vaak in Texas werkt en Grimes enkel in Los Angeles.