Saartje Vandendriessche en Geena Lisa ontslagen bij VRT: «Dankbaar voor de prachtige jaren»

VRT-gezicht Geena Lisa is ontslagen bij de VRT. Dat gebeurde binnen het kader van het transformatieplan bij de openbare omroep. Afgelopen dagen werden al een 50-tal werknemers van de VRT ontslagen. Lisa zegt «dankbaar te zijn voor de vele prachtige jaren.» Ook Saartje Vandendriessche zou ontslagen zijn.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De 50-jarige Geena Lisa Peeters moet nu ook de VRT verlaten. Dat meldt de VRT. Ze werkte er 22 jaar. Ze was vooral bekend als omroepster, maar presenteerde ook onder andere ‘Fata Morgana’ en ‘Het Swingpaleis’. «Ik verlaat na 22 jaar VRT en ben ontroerd door de vele reacties», schrijft ze in een statement. «Ik ben dankbaar voor de vele prachtige jaren, ik heb vele verhalen over kansen, mooie vriendschappen en zotte avonturen. Vandaag is VRT een bedrijf in verandering en dat gaat gepaard met het gaan van mensen en komen van anderen.»

De laatste jaren was Lisa vooral actief achter de schermen als coach. «Ik kies vandaag 100% voor mijn geliefde job als coach, trainer en auteur binnen de wereld van well-being en mentale gezondheid», klinkt het verder in een statement. «Mijn ontslag geeft me de kans om voluit voor mijn passie te gaan. Ik moet mijn collega's verlaten, maar ik versterk de banden met anderen die recent op mijn pad kwamen. Meer dan ooit sta ik dan ook bewust positief in het leven.»

Ook Saartje Vandendriessche

Ook presentatrice Saartje Vandendriessche zou zijn ontslagen door de openbare omroep. Dat schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. De VRT zelf wenst niet te reageren en zegt «geen namen bekend te maken». Vandendriessche was onder andere een van de gezichten van ’Vlaanderen Vakantieland’.

Transformatieplan

Op dinsdag werden al 41 medewerkers ontslagen. Zij moeten eind dit jaar gedwongen vertrekken in het kader van het transformatieplan.

«We zijn bezig het transformatieplan uit te voeren», bevestigt ook VRT-woordvoerder Vermeir dinsdag. In dat kader worden er gesprekken gevoerd met medewerkers die gedwongen moeten vertrekken. Het gaat om 41 mensen van wie het contract eind dit jaar stopgezet wordt, zegt hij. De woordvoerder benadrukt dat er voor de getroffen mensen «een ruim pakket aan ondersteunende maatregelen» is, zoals outplacement, begeleiding en indien nodig ook psychologische ondersteuning. «Maar het blijft natuurlijk een moeilijke boodschap» voor de betrokkenen.

De raad van bestuur van de VRT keurde het transformatieplan 2023-2025 een week geleden goed. Het aantal gedwongen ontslagen werd verminderd tot ongeveer 68, tegen een initieel aantal van 116.