SPOT ON. MAUGER: «John Lennon gaf me het bevel mijn muziek te delen met de wereld»

Metro draagt ontluikend muzikaal talent van eigen bodem een warm hart toe. Daarom zetten we regelmatig artiesten in de schijnwerpers die verborgen zitten in het rijke Belgische muzieklandschap, onder de radar van het massapubliek. Vandaag is het woord aan MAUGER, een vierkoppige Gentse indiepopband onder de auspiciën van Mauger Mortier.

door
Quentin Soenens
Leestijd 2 min.

Wie is MAUGER?

MAUGER is het geesteskind van zanger/gitarist Mauger Mortier. Aanvankelijk was MAUGER een eenmansproject, maar met Jan Duthoy en Jakob Nachtergaele – ex-leden van Absynthe Minded – en Matthias Debusschere (ex-Sioen) vond hij gelijkgestemde zielen. De vier brengen hun uitgepuurde indiepop zonder franjes, met eenvoudige maar rake arrangementen. De singles ‘Streets Run Dry’ en ‘Route du Soleil’ waren al te horen op Radio 1 en leidden MAUGER naar festivals en muziekclubs over het hele land. In 2019 verscheen debuutalbum ‘Sunday Competition’.

Beschrijf de origin story van je muzikale project.

Mauger Mortier: «Op een winterse zomernacht verscheen John Lennon tot mij in een droom. Hij gaf me het bevel om mijn ruwe demootjes uit te werken en te delen met de wereld. Toen zaagde hij ook nog wat over het fileleed in Aalter. Maar ik onthield vooral het eerste.»

Hoe onderscheiden jullie zich van de grijze massa?

«We spelen akkoorden die niemand anders kent (en die ik hier niet zomaar deel). Ik ben zelf redelijk fan van albums die op en neer gaan in stijlen en emoties. Zo deint onze muziek ook mee op de golven van de dag. En op elk moment van de dag willen we eigenlijk zeggen: komaan, pak elkaar eens wat steviger vast, allez hup!»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden jullie muziek weleens kunnen smaken?

«Iedereen hoort altijd andere invloeden. Het hangt zo rond Arcade Fire, Fleetwood Mac, Bon Iver en The Beatles. Ik hoop zelf ooit een vleugje van de energie van Daniel Norgren uit te stralen.»

God is een dj, wist Faithless ons te melden. Mocht er één plaat op endless repeat staan in de hemel, welke zou jij aanvragen bij je aankomst daarboven?

«Makkie: ‘Harvest’ van Neil Young.»

Wat is je grootste muzikale ambitie?

«Dat ik ooit in muzikale dromen mag verschijnen en mensen kan aanporren om hun muziek vast te pakken.»

Deze peeps verdienen een shout-out:

«Zowat iedereen in mijn dichte omgeving. Met een ereplaats voor mijn stiefvader die me gitaar leerde spelen – anders was dit er allemaal nooit geweest. Hij is vorig jaar overleden, en ik schreef ‘Tomorrow’s Gone’ voor hem.»

‘SHINY’, het tweede album van MAUGER, verscheen in oktober vorig jaar. MAUGER stelt z’n nieuwe plaat voor op 10 februari in De Harmonie in Oudenaarde, op 11 februari in De Schaduw in Ardooie en op 15 februari in Charlatan in Gent.