‘Temptation’-verleidster Joyce openhartig: «Eindelijk de moed gevonden om mijn grootste onzekerheid bloot te geven»

Joyce, die dit jaar als single meedeed aan ‘Temptation Island’, geeft op Instagram mee dat ze suikerziekte heeft. Dat heeft ze jarenlang verzwegen, maar ze vindt het erg belangrijk om erover te praten. «Alles is mogelijk, ook met diabetes», klinkt het.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Afgelopen zondag was het Wereld Diabetes Dag. Hét moment voor ‘Temptation’-verleidster Joyce om een geheim te onthullen dat ze al sinds haar 12de meedraagt. «Na 17 jaar verstoppertje spelen heb ik eindelijk de moed gevonden om mijn grootste onzekerheid bloot te geven. Veel te veel was ik bezig met wat andere mensen zouden denken. En die tijd is voorbij. Net voor mijn 12de werd ik op spoed opgenomen met de harde diagnose: ‘Diabetes type 1’», schrijft ze op Instagram.

Niets te maken met overgewicht

Het was een enorme shock voor de 28-jarige kinesitherapeut uit Opbrakel. Ze benadrukt dat - in tegenstelling tot wat wel vaker gedacht wordt - het niets te maken heeft met zwaarlijvigheid. «De gedachten spelen in je hoofd: ‘Waarom ik?!’ Altijd zeer sportief, gezond eetpatroon, ... Maar laat me duidelijk zijn: Diabetes TYPE 1 heeft helemaal NIETS te maken met overgewicht, snoepen of niet sportief zijn! T1D is een auto-immuunziekte. Bij mensen, zoals ik, vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken in de pancreas. Zonder insuline kan je niet leven, want dat regelt je bloedsuiker. Je lichaam stopt dus met insuline maken.»

«Vanaf dat moment moet je zelf insuline spuiten of een pompje dragen zoals ik heb en dat is echt een hele opluchting. Nieuwe hoogtechnologische systemen kunnen tegenwoordig ook automatisch de glycemie corrigeren. Ik hoef nu alleen nog in te voeren hoeveel gram KH ik ga eten en dan rekent de pomp het verder uit», klinkt het.

Topsport

Hoewel je het niet ziet aan haar, heeft de ziekte een enorme impact op haar leven. «Het voelt als een blok op je schouders die altijd aanwezig is, je krijgt niet even een rustmomentje. Het vraagt ontzettend veel energie, want je hebt het soms niet in de hand. Goede bloedsuikerwaarden hangen van zoveel factoren af: hormonaal, inspanning en dus niet alleen wat je eet. Het is topsport om het onder controle te houden: 24/7 moet je je lichaam in de gaten houden. Het is een vrij onzichtbare ziekte: je ziet het niet aan mij, maar het is er wel. Momenteel is er geen enkele manier om het te voorkomen of te genezen», luidt het.

Blijven dromen

Maar Joyce bekijkt het vooral van de positieve kant. «Laten we vooral dit onthouden: alles is mogelijk, ook met diabetes. Dat is ook precies wat ik uit wil dragen naar andere mensen toe: je kunt zoveel bereiken, als je maar doorzet. Ik wil jullie laten zien dat je altijd moet blijven dromen. En dat die dromen ook uit kunnen komen», besluit ze.