‘Thuis’-actrice Vanya Wellens openhartig over seksleven: «Voor minder ga ik niet»

Vanya Wellens, die de rol van Femke De Grote vertolkt in de Eén-serie ‘Thuis’, praat in een interview openhartig over haar seksleven. Momenteel staat dat op een laag pitje omdat ze single is. En seks voor de seks? «Ik kan dat gewoon niet», klinkt het.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Vier jaar geleden kwam er een einde aan de relatie van Vanya Wellens en haar ex, de vader van haar twee dochters. Hij vond relatief snel een nieuw liefde, zij is sindsdien single. De 42-jarige actrice geniet van het vrijgezellenleven, maar daar hoort seks even niet bij. «Ik zou kunnen doen wat ik wil. Even rondfladderen. Maar ik kan dat gewoon niet: seks voor de seks is niets voor mij. In bed moet het passioneel zijn, vurig - voor minder ga ik niet. En dat lukt me alleen met iemand tot wie ik me fundamenteel aangetrokken voel, iemand met wie ik liefde deel. Dán komt de roes, dán kan ik formidabele seks hebben. Als het een tijdelijk verbond zou zijn, twee lichamen die het op een akkoordje gooien, zou ik me heel ongemakkelijk voelen», vertelt ze in Humo.

Schaamte voor de spiegel

Ze vindt het moeilijk om zich zomaar bloot te geven. Daarin speelt onder meer onzekerheid haar parten. «Het uitspreken maakt me kwetsbaar, maar het is een probleem dat vaak voorkomt, dus vooruit: ik voel soms schaamte als ik mijn lichaam in de spiegel zie. Dat maakt het heel moeilijk om mezelf nog bloot te geven. Ik probeer om die onzekerheid zo weinig mogelijk uit te stralen, maar ik kan het niet helpen: ik ben niet zo tevreden met mijn lichaam. Ik moet wat sportiever zijn, zeg ik dan tegen mezelf, iets aan dat buikje doen. Ik wil graag een beetje magerder zijn. Erg, hè? Maar het is wat het is: ik vind het moeilijk om mezelf nog te laten zien aan een man. Ik denk dat ik ook wel weet waar het vandaan komt», klinkt het.

Niet buiten zonder make-up

Een opmerking van vroeger over haar lichaam blijft immers nog steeds nazinderen. «Iemand die ik graag zag, heeft ooit een heel misprijzende opmerking gemaakt over mijn lichaam, en die echoot nog altijd door mijn hoofd. Pas als je geen schaamte meer voelt over je uiterlijk, kun je bangelijke seks hebben. Dus ja: die schaamte moet wég. Maar hoe doe je dat? Het wordt er ook niet makkelijker op met ouder worden. De onzekerheid over mijn uiterlijk wordt alleen maar groter. Ik durf bijvoorbeeld niet meer buiten te komen zonder schmink. Ook weer zo stom, ik weet het, maar ik voel mij dan niet mooi», geeft ze toe.

Open voor de liefde

Toch hoopt Vanya vroeg of laat haar prins op het witte paard tegen te komen. «Ik ben er zo stilaan wel klaar voor. Ik krijg weer zin om iemand te ontmoeten. Maar stel dat het gebeurt, dan weet ik niet of we absoluut moeten gaan samenwonen. Elk een eigen thuis: dat lijkt me ook wel wat. Ach, voorlopig is het niet aan de orde. Maar ik ben alleszins weer aan het openbloeien, ik zit niet langer opgesloten in mijn eigen hoofd, en dat maakt me blij», besluit ze.