UITTIPS. Grieks theater met een dragshow, een Harry Potter-hike en bostherapie: dit brengt het weekend

De beste culturele uitjes voor dit weekend.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Harry Potter

nog t.e.m. 5/02

Sint-Pieters-Leeuw - Jonge én minder jonge Harry Potter-fans wrijven zich in de handen, want tot volgend voorjaar kunnen ze verdwalen in een unieke Wizarding World, bevolkt door de meest geliefde Potter-personages. Kasteel en domein Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw worden omgetoverd tot een magische wereld, geïnspireerd door de geliefde romans van J.K. Rowling. ‘Harry Potter: A Forbidden Forest Experience’ stuurt magie-minnende kinderen en hun ouders bij het vallen van de avond op een lichtgevend pad, geïnspireerd op het Verboden Bos. Wie zich een weg baant door de diepten van het woud en het fonkelend spoor volgt langs de mooiste tableaus uit het Verboden Bos, ontdekt steeds meer verrassingen en ontmoet Hippogriefen, Centauren, Eenhoorns, Delfstoffers… en nog veel meer…

hpforbiddenforestexperience.com

Atropa

19/11

GENT - ‘Atropa’ is een tekst van Tom Lanoye, geïnspireerd op de oude Griekse tragedies. Een aantal overwonnen Trojaanse vrouwen confronteert er de Griekse bevelhebber Agamemnon met zijn gruwelijke overwinning. Guy Cassiers regisseerde het stuk al eens in 2008, nu is het de beurt aan de jonge punkregisseur Naomi Velissariou om met de tekst aan de slag te gaan. Het wordt een vlijmscherpe, genadeloze taalstrijd op pompende beats, zoals we van Velissariou gewoon zijn. In haar handen wordt het eeuwenoude verhaal een afrekening met imperialisme, mannelijke dominantie en binair denken. Een voorstelling tussen dragshow en flashmob in - dat moeten we zien!

ntgent.be

Bosbaden

nog t.e.m. 20/11

MEISE - Al eens gehoord van Shinrin-yoku, de Japanse kunst van het bosbaden? In de Plantentuin Meise leer je dit weekend de kneepjes van het vak van een professionele forest therapy guide. In plaats van snel even een blokje rond of de hond uitlaten met je telefoon in de hand laat je al het wereldse achter je, en dompel je je volledig onder in de atmosfeer van het bos. Proef met al je zintuigen van de boservaring, want wetenschappelijk onderzoek uit Japan en Zuid-Korea liegt er niet om: enkele uren met volle aandacht in het bos verlaagt de bloeddruk, hartslag en spanning in je lichaam. Maak nadien zeker nog een rondje door de rest van de Plantentuin, want die ligt er in het najaar betoverend bij.

plantentuinmeise.be

Kunstendag voor kinderen

20/11

VLAANDEREN EN BRUSSEL - Zondag kan je overal in Vlaanderen en Brussel met de hele familie kunst beleven: voorstellingen bekijken, je op een tentoonstelling laten rondleiden en vooral veel zelf knutselen, spelen, tekenen, bouwen en vertellen. In het Urban Center Brussel kan je een workshop breakdance volgen. Op het einde wordt de dansvloer geopend voor een dance battle, waar je je nieuwe moves kan testen. In Gent staat de beiaardier klaar om van jou een mini-beiaardier te maken: hij helpt je om je lievelingslied over de stad te laten schallen. De Antwerpse Opera gooit zijn deuren open, en je mag achter de schermen piepen. Volg een rondleiding, doe mee met een workshop vol muziek of theater of zing mee met het kinderkoor van de opera. Check het volledige programma voor veel meer locaties en activiteiten.

kunstendagvoorkinderen.be

Kunstendag voor kinderen in de grote post

OOSTENDE We zwaaien opnieuw onze deuren open op deze hoogdag voor kunstminnende kinderen! Jong én minder jong is welkom om zich onder te dompelen in de kunsten, met de fijne dansvoorstelling ‘Niet vallen (tout petit)’, een superleuke silent disco en een workshop beatbox.

Playground

nog t.e.m. 20/11

LEUVEN - Tof, zo’n speeltuin voor de kunsten! ‘Playground’ is een avontuurlijk kunstenfestival waarop je kunstenaars kunt ontdekken die zich niet aan de grenzen van één discipline houden. Is het dans, beeldende kunst of installatie? Of alles tezamen? Wie zal het zeggen: tot eind dit weekend kan je in M Museum terecht voor speelse uitspattingen. Van de kunstenaar Ruta Butkute staat in M bijvoorbeeld de sculptuur ‘Let your body do all the talking #1’, die je zelf in beweging brengt op basis van instructies. In ‘Echo’s Bones/Were Turned to Stone’ lig je met een koptelefoon op een handgeknoopt wollen tapijt dat werd ontworpen door Ana Torfs, en je luistert naar verhalen. All play, no work!

mleuven.be