Voor de fans van ‘Stranger Things’: makers van ‘Dark’ brengen onderwater spookverhaal naar Netflix

Netflix pakt graag uit met paranormale horrorseries die je de stuipen op het lijf jagen. ‘Stranger Things’ gaf ons nachtmerries over Demogorgons en ‘the upside down’, terwijl onze hersenpan ‘Dark’ maar met moeite kon verwerken. De makers van die laatste serie, Jantje Friese en Baran Bo Odar, brengen nu een gloednieuwe paranormale horrorserie uit, die zich afspeelt in een spookachtige stoomboot: 1899.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Met donkere dagen en nachten voor de boeg, hebben we meer dan ooit nood aan een avondje bingen onder een warm deken. De komst van ‘1899’, de nieuwe serie van de makers van Dark, kon dan ook op geen beter moment komen.

In ‘1899’, het jaar waarin de gebeurtenissen zich afspelen, reizen we met een stoomboot uit Europa richting New York. Een bonte bende is mee aan boord, waaronder een priester, een geisha, een neuroloog, een pas getrouwd koppel en een Deense diepreligieuze familie. Of ze ooit nog maar New York gaan bereiken, is maar de vraag wanneer ze een telegraafberichtje krijgen van ‘The Prometheus’, een ander schip dat vier maanden voordien vermist raakte. De kapitein beslist om achter ‘The Prometheus’ aan te varen, om te achterhalen of er overlevenden zijn.

Tijdsprongen, mysterie, en héél veel plot

Die keuze transformeert 1899 tot een metafysische thriller, zwaar beladen met tientallen plotlijnen over elk personage, anachronisme, mysteries, puzzels en bizarre tijdsprongen. Er volgen overpeinzingen over mentale gezondheid, seksualiteit, klasse en cultuur in de sinistere setting van het fin de siècle. Volgens recensenten die al zes afleveringen konden bingen is ‘1899’ een nog grotere breinbreker dan ‘Dark’, met filosofische ideeën verweven in een complexe verhaalstructuur die met elke afleveringen meer vragen opwerpt dan antwoorden geeft. Geen serie voor een hersenloos avondje achteruithangen in de sofa, dus.