WHAT ABOUT... De Eurosong-preselecties? Wie vertrekt straks naar Liverpool?

Wie mag dit jaar in de voetsporen treden van Jérémie Makiese en Blanche? Dat mag het volk op 14 januari live beslissen tijdens de langverwachte terugkeer van de Belgische Eurosong-preselecties. Zeven artiesten, van laureaten tot groentjes, strijden op het podium van Paleis 12 voor een deelname aan de mooiste liedjeswedstrijd ter wereld: het Eurovisiesongfestival, op 14 mei in Liverpool.

door
Lien Delabie
Leestijd 3 min.

DE EUROSONGEXPERT: Gustaph

Ken je van: de radiohit ‘Gonna Lose You’ en de band ‘Hercules & Love Affair’

Gaat naar Liverpool want: Gustaph kent het Eurovisiesongfestival als geen ander. In 2018 reisde hij mee met Sennek naar Lissabon, twee jaar geleden vertoefde hij in Rotterdam als zangcoach voor Geike van Hooverphonic. Als queerartiest zal hij met zijn kitscherige (op de goede, Eurosongmanier) song moeiteloos het podium op stelten zetten.

DE LOVEBIRDS: The Starlings

Ken je van: Liefde voor Muziek en radiohit ‘Just Come Home’

Gaat naar Liverpool want: Tom Dice ging aankloppen bij hetzelfde team dat hem ‘Me and My Guitar’ opleverde, de best scorende Vlaamse Eurovisie-inzending van deze eeuw. Samen met zijn wederhelft Kato Callebaut heeft hij het nu op de harten van televisiekijkend Vlaanderen gemunt met «de meest persoonlijke song die ze ooit geschreven hebben.»

DE TOPFAVORIET: Chérine

Ken je van: The Voice van Vlaanderen (2017), The Voice France (2019 en 2022), MNM Rising Star

Gaat naar Liverpool want: Ondanks haar gewaagde keuze voor het Frans, wordt Chérine nu al uitgeroepen tot topfavoriet. Haar vrolijke popsongs doen denken aan Angèle, maar dan met een meer persoonlijke touch. Andere plus: met haar kleurrijke TikTok-look spreekt ze het jongere publiek aan dat ook Måneskin groot maakte.

DE COMEBACK: Loredana

Ken je van: 2Fabiola, The Masked Singer

Gaat naar Liverpool want: Eurovisie haalden Loredana en Patje Krimson in 2014 niet met ‘She’s After My Piano’, maar die zomer scoorden ze wel de grootste hit van het jaar. Met die ervaring achter de kiezen gaat Loredana nu solo. ‘You Lift Me Up’ heeft hetzelfde hitallure, maar dan met een extra Tomorrowlandtoets.

DE JONGSTE: Gala Dragot

Ken je van: The Voice Kids (2020)

Gaat naar Liverpool want: De 17-jarige Gala Dragot is niet alleen de jongste kandidaat, maar ook de meest unieke. Dragot kiest voluit voor experiment en haalt haar inspiratie voor haar jazzy ballade uit klassieke componisten, maar ook uit het oeuvre van Björk. Als dochter van Robert Aliaj Dragot, een bekend Albanees showbizzfiguur en kunstenaar, is ze alvast van kinds af aan goed omringd.

DE GEVOELIGE: Hunter Falls

Ken je van: The Voice van Vlaanderen (2013), MNM Rising Star

Gaat naar Liverpool want: het Eurovisiesongfestival houdt van gevoelige mannen met een verhaal. En die troef heeft Hunter Falls in handen. De ouders van Tciah Ommar Abdulrahman, de echte naam van Hunter Falls, ontvluchtten begin jaren 90 de oorlog in Irak. Na een turbulente jeugd settelt de zanger in België en hoopt hij als artiest troost te vinden, en te brengen, met zijn muziek.

DE POPDIVA: Ameerah

Ken je van: Idool (2003), TMF, radiohits als ‘The Sound of Missing You’

Gaat naar Liverpool want: Het nummer van Ameerah (de artiestennaam van Astrid Roelants) klinkt als een Amerikaanse pophit. Dat is geen toeval, want de Belgische zangeres van Tunesisch-Algerijnse afkomst woont al jarenlang in Los Angeles, waar ze aan songs timmerde met Jennifer Lopez en Tiësto. Ze zingt over zelfaanvaarding, een hot topic voor het Eurovisiesongfestival.

Stemmen op je favoriete kandidaat kan enkel tijdens de liveshow op 14/01 om 21 uur. Je kan maximaal twee keer stemmen, 1 keer per SMS (0,75 euro) en 1 keer gratis via VRT Max.