Zus van Bart De Pauw niet te spreken over rechtszaak: «Dit ruikt naar een afrekening»

Sofie, de jongere zus van Bart De Pauw, vertelt in een openhartig interview welke impact de hele affaire op hem en zijn familie heeft gehad. Maar het stoort haar vooral dat er zoveel valse beschuldigingen over hem gedaan werden. «Misschien uit jaloezie of rancune. Anders zie ik geen motief om het zo hard te spelen», klinkt het.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

In 2017 barstte de hel los voor Bart De Pauw (53). Sindsdien heeft Sofie De Pauw, de twee jaar jongere zus van Bart, geen woord gelost over de hele zaak. Tot vandaag. «Eindelijk mogen we praten. Al die tijd hoorden we leugens en valse beschuldigingen maar moesten we zwijgen, om Barts zaak niet in het gedrang te brengen. Nu kan het eindelijk wél. En wordt het tijd om ook onze pijn en verdriet onder woorden te brengen. Noem het ook maar een postuum eerbetoon aan onze papa», klinkt het in Dag Allemaal.

Foute humor

Sofie heeft nooit getwijfeld aan Barts versie van de feiten. «De inhoud van die berichten... Als je Bart z’n programma’s een beetje kent, die berichten zitten vol met grappen die daaruit komen. Foute humor misschien, maar dat is Bart. Hij wil mensen aan het lachen brengen, wil dat mensen hem graag zien. Zo is hij altijd geweest. Maar in dezen is hij dan misschien naïef geweest, over hoe die berichten onthaald werden», klinkt het.

Goed bevriend met Maaike Cafmeyer

Ze begrijpt dan ook niet waarom Maaike Cafmeyer, die vriendin aan huis was, er met hem nooit over gesproken heeft. «Waarom is daar destijds dan nooit iets over gezegd? Neem nu Maaike Cafmeyer. Zij is in de week van haar klacht nog bij Bart thuis gaan eten. Ze waren dikke vrienden. Zég dan toch iets! Da’s toch niet te vatten?», zucht ze.

Karaktermoord

Sofie heeft ooit zelf nog bij Barts productiehuis Koeken Troef! gewerkt, maar heeft naar eigen zeggen nooit iets gemerkt van eventueel ongepast gedrag jegens medewerksters. «Nee, echt niet. Ik heb er vooral de dynamiek van Bart gezien. De speelse, grappige manier van met elkaar omgaan. Bart is nooit de baas op een set, hij wil meespelen in de speeltuin. Daarom verbaasden de klachten mij nog meer. Ach ja, er zullen ook wel wat aspecten uit de Griekse tragedies meespelen, zeker? Jaloezie, rancune. Anders zie ik geen motief om het zo hard te spelen. Maar daar kunnen alleen de vrouwen zelf een antwoord op geven. Allez, sms’en tien, vijftien jaar bijhouden... Wie doet dat? Dit ruikt voor mij naar een afrekening, naar een karaktermoord», luidt het.

Kapotgemaakt

Volgens haar zullen we Bart nooit meer op televisie zien. «Nee. Ze hebben Bart geraakt in zijn kern, in zijn humor. Ze hebben hem voor een stuk kapotgemaakt, ’t is niet meer mijn broer zoals ik hem kende. De sprankel in zijn ogen is uitgedoofd. Ik vond hem altijd op z’n grappigst bij ons aan de keukentafel en die momenten zijn we voorgoed kwijt. (...) Wat hij allemaal heeft moeten lezen over zichzelf... Kijk, Bart is een speelvogel, dat is hij altijd al geweest. Maar hij is níet de slechte mens waarvoor hij door sommigen wordt aanzien. Mijn broer bedoelt het echt wel goed», besluit ze.

Sofie De Pauw, de twee jaar jongere zus van Bart: