Alpengletsjers zijn nog nooit zo snel afgesmolten als vorig jaar

De Europese Alpengletsjers zijn het afgelopen jaar sneller afgesmolten dan ooit tevoren, zeggen de Verenigde Naties. Meer dan 60% van de waterreservoirs heeft te maken gehad met een instroom kleiner dan of gelijk aan de normale instroom. Dat blijkt uit een VN-rapport dat in Genève is gepubliceerd.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«De Europese Alpen hebben een ongekend verlies aan gletsjermassa meegemaakt», aldus de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Bijna overal was de sneeuwbedekking lager dan normaal, behalve in delen van Zuid-Amerika.

Als gevolg van de opwarming van de aarde «trekken gletsjers en ijsbedekking zich voor onze ogen terug», betreurt secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO. Overstromingen en droogtes nemen dramatisch toe. Meer in het algemeen heeft meer dan de helft van de riviersystemen in de wereld te maken gehad met abnormale omstandigheden. Net als vorig jaar hadden de meeste te maken met lagere volumes. In sommige gevallen waren de volumes echter «veel hoger».

De overgang naar een warme El Niño-stroming dit jaar zal waarschijnlijk grote hydrologische gevolgen hebben, waarschuwt het VN-agentschap, dat erop wijst dat zich vorig jaar in in de hele wereld tal van watergerelateerde rampen hebben voorgedaan.

‘Early Warnings for All’

Momenteel hebben meer dan 3,5 miljard mensen minstens één maand per jaar onvoldoende toegang tot water. Dat aantal zal naar verwachting stijgen tot meer dan 5 miljard in 2050, volgens VN-Water, het wateragentschap van de VN. «De overgrote meerderheid van rampen is watergerelateerd», zegt Taalas.

Hij voegt eraan toe dat het wereldwijde initiatief ‘Early Warnings for All’ (‘Vroege Waarschuwingen voor Iedereen’), dat hij leidt op verzoek van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, moet helpen om dit probleem op te lossen. Voorlopig richt dat initiatief zich vooral op landen die vorig jaar te kampen hadden met overstromingen of droogte en die niet kunnen bogen op betrouwbare gegevens.

De WMO roept de verschillende spelers opnieuw op om hun systemen uit te breiden en hun gegevens te delen. Slechts een vijftiental landen hebben gegevens verstrekt voor het rapport van dit jaar, dat desondanks meer dan zeven keer zoveel meteorologische locaties omvat als vorig jaar, aldus nog de organisatie.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be