Belgische botanische tuinen en arboreta bundelen collecties op online platform

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Biodiversiteit hebben de Belgische botanische tuinen en arboreta hun collecties gebundeld op het online platform www.botanicalcollections.be. Liefhebbers kunnen daar terecht voor een overzicht van maar liefst 83.000 planten, die toebehoren tot 25.000 verschillende soorten en varianten.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De 25 botanische tuinen en arboreta in ons land geven op de site informatie over de planten aan de hand van technische fiches. Hierin worden onder andere de belangrijkste kenmerken, de origine en de plaats van de plant in de botanische tuin in kwestie opgelijst.

Van groot belang

Deze documentatie is van groot belang voor planten die «van onschatbare waarde zijn voor onderzoek, tuinbouw, groentoerisme en het behoud van plantensoorten voor de toekomst», aldus de Vereniging van Botanische Tuinen en Arboreta (VBTA), die het project coördineert, in een persbericht.

Het overzichtsproject kwam er met steun van de Plantentuin Meise en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Het maakt deel uit van het project ‘Distributed System of Scientific Collections’ (DiSSCo) voor het fysiek en digitaal beheer van Europese natuurwetenschappelijke collecties.