Dieren zijn banger van het geluid van mensen dan van brullende leeuwen

Dieren in het Kruger National Park in Zuid-Afrika voelen aanzienlijk meer angst bij het geluid van mensen dan van leeuwen. Dat schrijft BBC op basis van een onderzoek dat gepubliceerd werd in Current Biology.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

De onderzoekers voerden hun onderzoek uit in het populaire Kruger National Park in Zuid-Afrika. Ze testten de reacties van zoogdieren, waaronder antilopen, olifanten, giraffen, luipaarden en wrattenzwijnen, in het park via luidsprekers die ze verborgen in de waterpoelen. Ze lieten opnames spelen van een normaal gesprek tussen mensen. De taal die gesproken werd waren de lokale talen uit de regio. Wat bleek? Ongeveer 95% van de dieren werd extreem bang van het geluid, en maakte zich snel uit de voeten. Het geluid van brullende of grommende leeuwen had opvallend minder effect. Meer nog, sommige olifanten stonden zelfs klaar om de confrontatie aan te gaan met de bron van het geluid van de leeuw.

Mens als extreem gevaar

Volgens het onderzoek bewijzen hun bevindingen dat dieren aangeleerd hebben dat contact met mensen extreem gevaarlijk kan zijn, vanwege de jacht, het gebruik van wapens en honden. De wetenschappers vermoeden ook dat dat patroon zich ook wereldwijd vertoont, en dat dieren ook op andere plaatsen meer angst voelen voor mensen dan andere dieren.

Het Kruger Park is voor een groot deel afhankelijk van bezoekers die de ‘Big 5’ willen spotten in het park. Dat dieren op die manier reageren op menselijk geluid, stelt het park voor problemen. De onderzoekers zien evenwel een mogelijkheden om die angst uit te spelen in het voordeel van de dieren. Als de geluidopnames van mensen op de juiste manier ingezet worden, kunnen ze misschien ook gebruikt worden om dieren te beschermen tegen illegale stroperij.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be