Eerste ooievaarsjong van 2023 geboren in Zwin Natuur Park

In het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist is zaterdag het eerste ooievaarsjong van 2023 geboren. Intussen is er ook al een tweede jong geboren in hetzelfde nest. Komendetijd zullen nog meerooievaars geboren worden. Op 20 en 21 mei houdt het park daarom zelfs een heus geboortefeest.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De eerste geboorte vond plaats op een van de nesten aan de ooievaarstoren, waar de voorbije jaren de jonge ooievaars een zender kregen. Dankzij de nieuwe camera aan de ooievaarstoren is het nest via livestream te bekijken op de website of het YouTube-kanaal van het Zwin Natuur Park. De komende tijd worden nog meer geboortes verwacht.

Geboortefeest

Na een broedduur van ongeveer 33 dagen zijn de ooievaars bij hun geboorte ongeveer 12 centimeter groot en wegen ze ongeveer 70 gram. De kwetsbare dieren worden in het begin nog bijna voortdurend afgeschermd door hun ouders, waardoor ze slechts sporadisch te zien zijn. Binnen een tweetal maanden zullen de jongen al uitgegroeid zijn tot volwaardige jonge ooievaars. In het Zwin vliegen jaarlijks 12 tot 22 jonge ooievaars uit. Vanaf begin augustus trekken ze dan naar het zuiden. Om hen te kunnen blijven volgen, zullen zes jongen daarom een zender krijgen. Alle jongen krijgen ook een ring om hun poot.

In het weekend van 20 en 21 mei pakt het Zwin Natuur Park uit met een geboortefeest voor de nieuwe ooievaartjes. Dankzij extra verrekijkers zullen de bezoekers de ooievaars en hun jongen van heel dichtbij kunnen observeren. Aan de ooievaarstoren zal een gids voor extra uitleg zorgen. Ten slotte zijn er onder leiding van een parkgids ook wandelingen langs de nestpalen voorzien. Bezoekers kunnen vanop de ooievaarstoren zonder de dieren te storen tot heel dicht bij enkele bezette ooievaarsnesten komen.

Green

meer Green