Einde van skigebieden in Europa in aantocht? «Sneeuwkanonnen zijn geen oplossing»

Klimaatopwarming kan het einde betekenen voor een kwart van alle Europese skigebieden, berekenden wetenschappers in een studie die in het tijdschrift Nature Climate Change verscheen. Als de aarde 2 graden opwarmt, komt een kwart van de 2.234 geanalyseerde skigebieden tussen IJsland en Turkije gemiddeld eens in de twee jaar zonder sneeuw te zitten.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

De wetenschappers hielden daarbij niet alleen rekening met natuurlijke sneeuwval, maar ook met het gebruik van sneeuwkanonnen. In onder meer Zuid-Europese skigebieden zal het bij een opwarmende aarde vaak te warm worden om überhaupt kunstmatige sneeuw te maken, of zal de gemaakte sneeuw snel smelten, schrijft The Guardian op basis van het onderzoek.

«Nicheprobleem»

Klimaatwetenschapper Samuel Morin noemt de situatie waar de skigebieden mee te maken krijgen in de Britse krant «een nicheprobleem in het licht van klimaatverandering». «Maar vanuit het perspectief van de mensen die in de bergen wonen en van de industrie afhankelijk zijn, is het belangrijk om te begrijpen in welke mate klimaatverandering de economie bedreigt», legt hij uit.

Het afgelopen wintersportseizoen begon in de Alpen veelal groen en met regenval in plaats van sneeuw. De waarschuwingen voor lagergelegen skigebieden zijn niet nieuw. De Verenigde Naties waarschuwden skioorden op hoogtes van 1.200 meter al in 2003 voor «slechte economische tijden» door klimaatverandering.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be