Europees akkoord bereikt over uitfasering van meest vervuilende broeikasgassen

Onderhandelaars van het Europees Parlement en van de Raad van de EU (de instelling die de lidstaten vertegenwoordigt) hebben een akkoord bereikt over de uitfasering van zogenoemde gefluoreerde broeikasgassen, of F-gassen. Die worden vooral gebruikt als koelmiddel in bijvoorbeeld koelkasten, airco-installaties en warmtepompen, maar dragen in een nog veel grotere mate bij aan de opwarming van de aarde dan CO₂.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«Dit akkoord is een belangrijke stap in ons gevecht tegen klimaatverandering en zal ons helpen onze ambitieuze klimaatdoelstellingen te bereiken», reageert de Spaanse minister voor Ecologische Transitie Teresa Ribera Rodríguez, die de lidstaten door de onderhandelingen leidde.

Volgens het akkoord moeten de productie en het gebruik van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s), die goed zijn voor ongeveer 90% van de emissies van F-gassen, tegen 2050 volledig uitgefaseerd zijn. Er komt een quotumregeling, waarvoor de sector van de halfgeleiders weliswaar is vrijgesteld. Tegen 2040 worden de sectoren die dan nog met HFK’s werken opnieuw tegen het licht gehouden om de haalbaarheid van een totaalverbod na te gaan.

De bedoeling van de nieuwe wet is om klimaatvriendelijke alternatieven voor het gebruik van deze gassen te stimuleren. Het zal dan ook voor tal van categorieën verboden zijn om nog nieuwe producten op de markt te brengen die met HFK’s werken.

‘Forever chemicals’

De Nederlander Bas Eickhout (GroenLinks) voerde de gesprekken namens het Europees Parlement. Hij wijst erop dat niet alleen het klimaat, maar ook de Europese industrie wel kan varen bij de uitfasering van de «superbroeikasgassen», omdat ze zo koploper kan blijven met de productie van schone producten. «Warmtepompen zijn essentieel voor de Europese energietransitie», geeft hij als voorbeeld. «Deze deal zorgt ervoor dat producenten van warmtepompen de komende jaren gaan overstappen op klimaatvriendelijke alternatieven.»

Het is niet de eerste keer dat het gebruik van gefluoreerde broeikasgassen aan banden wordt gelegd in de Europese Unie, maar de nieuwe verordening maakt de regels nog strenger. Eickhout haalt de link met de discussie over PFAS aan, de ‘forever chemicals’ die ook in Vlaanderen voor verontreiniging hebben gezorgd. «Als alternatief voor de superbroeikasgassen is de chemische industrie gekomen met een nieuwe generatie F-gassen, vaak PFAS. Deze zijn beter voor het klimaat, maar heel slecht voor onze leefomgeving en gezondheid. Het parlement wilde hier vanaf, maar de EU-landen waren hier fel op tegen. Uiteindelijk werd het een compromis waarbij er vooral voor kleinere apparaten zoals koelkasten, airco’s en warmtepompen voor woningen een stop komt op PFAS-gebruik.»

Samen met de verordening over gefluoreerde broeikasgassen bereikten de Europese instellingen ook een akkoord over het gebruik van ozonafbrekende stoffen, die eveneens bijna helemaal verboden worden. Beide wetteksten moeten nu nog formeel goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Raad, maar dat is slechts een formaliteit.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be