Imkers treffen desastreuze bacterie aan in bijenkorven: «Grootste ramp na pesticiden»

In Wallonië zijn een tiental uitbraken van Europees vuilbroed vastgesteld, een zeer besmettelijke ziekte. De bacterie viseert bijenlaren waardoor ze verslappen en rotten, waarna de rest van de bijenkolonie eraan moet geloven.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De meeste uitbraken vonden plaats in Luxemburg, en is desastreus voor de bijenpopulatie. Volgens apiculture.net is vuilbroed «de grootste ramp voor bijen na pesticiden».

Besmettelijk

Vuilbroed is dan ook zeer besmettelijk en dodelijk. De bacterie valt de larven aan voordat het de rest van de bijen in de bijenkorf bereikt. «Aanvankelijk zijn de bijen verzwakt door de bacterie. Ze zijn niet in staat om te werken of iets anders te doen en bezwijken uiteindelijk.” Met andere woorden: vuilbroed kan gemakkelijk verantwoordelijk worden voor de dood van gigantisch veel bijenkolonies.

Kunnen de insecten nog gered worden? Als een bijenkorf geïnfecteerd is, is het noodzakelijk om snel te handelen. «Als er slechts een paar cellen van de bijenkorf zijn geïnfecteerd, verbranden we die delen. Zo kunnen we toch een deel van de bijenkorf redden», klinkt het.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be