Klimaatmars trekt zondag door de Brusselse straten

Zondag, op 3 december, trekken opnieuw mensen door de Brusselse straten om op te staan voor het klimaat. Maar ook vandaagzullen in België talloze jongeren zich al inzetten voor klimaatgerechtigdheid tijdens de symbolische actie #StandUpForClimate.

door
Belga
Leestijd 2 min.

«Jongeren beseffen dat zij veel meer dan de vorige generaties geconfronteerd zullen worden met de gevolgen van de klimaatcrisis», zo zegt YOUCA, een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. «We kunnen de ergste gevolgen nog inperken, maar dan moeten we nu in actie schieten.»

Oproep tot klimaattransitie

Ongeveer 55.000 jongeren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië zetten zich vandaag in voor het klimaat tijdens een gezamenlijke en gelijktijdige actie. Het gaat over 487 groepen, voornamelijk scholen, zo laat YOUCA weten. Ze richten zich naar de hele bevolking en moedigen iedereen aan om mee te stappen in de Klimaatmars op zondag.

Met die betoging wil de Klimaatcoalitie - een groep van tientallen organisaties, waaronder vakbonden en milieubewegingen, die lobbyen rond klimaatbeleid - alle politieke leiders vragen om werk te maken van een doeltreffende en rechtvaardige transitie.

«Elke tiende van een graad telt»

De organisatie vindt dat de klimaatcrisis de topprioriteit moet zijn van de volgende regering. Nu de grens van 1,5 graden opwarming steeds dichter komt, moet de klimaatcrisis meer dan ooit worden aangepakt volgens de Klimaatcoalitie. «Elke tiende van een graad telt», klinkt het.

Deelnemers zijn zondag vanaf 12.00 uur welkom voor een muzikale ontvangst voor het Noordstation en de Albert II-laan. Om 13.00 uur zal de mars aanvatten om twee uur later, om 15.00 uur, te eindigen onder de boog van het Jubelpark. «Daar kan je klinken, een hapje eten en samen dansen tot 18.00 uur», zo zegt de Klimaatcoalitie.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be