Limburgse wolven August en Noëlla hebben opgroeiende kleinkinderen in Nederland

De Limburgse wolven August, die in juli verongelukte, en Noëlla hebben opgroeiende kleinkinderen op de Veluwe in Nederland. Ze zijn er gefilmd door wildcamera’s. Dat meldt welkomwolf.be woensdag.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

Op 25 juli verongelukte wolf August in Limburg. Op dat ogenblik was hij volgens welkomwolf met een maag vol voedsel op weg naar zijn kroost. «Voor de minstens zeven welpen ziet de toekomst er minder rooskleurig uit, want moeder Noëlla wacht de haast onmogelijke taak om al die welpen in haar eentje van voedsel te voorzien», legt Jan Loos van welkomwolf uit.

Nog maar twee zeker levend

Van de 21 welpen uit de vorige drie nesten van August en Noëlla zijn er nog maar twee met zekerheid in leven. Een mannetje met de wetenschappelijke naam GW2435m (een welp van 2021) hielp eerst de welpen van 2022 grootbrengen, trok dan weg en leeft sinds eind november 2022 op de Veluwe en in januari vond hij een partner. De wolvin in kwestie staat bekend als GW3012f en is afkomstig uit een roedel in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Een andere nog levende nakomeling van de Limburgse wolven is wolvin Emma, een welp van 2022 die binnen het jaar wegtrok en zich vestigde ten noorden van Antwerpen. Emma en haar Veluwse ’broer’ lijken voorlopig de enige Limburgse wolven die voor een volgende generatie zouden kunnen zorgen.

Kleinkinderen op de Veluwe

Vanuit Nederland kwam woensdag het nieuws dat op de Veluwe jonge wolvenwelpen zijn gefilmd door wildcamera’s. «Natuurlijk kan je dan nog DNA-onderzoek afwachten, maar als je weet dat GW2435m van januari tot eind april met steeds dezelfde wolvin aan zijn zijde werd vastgesteld, dat de paartijd van wolven zich beperkt tot de maand februari en dat de geboorte van de welpen altijd tussen half april en half mei gesitueerd is, dan hebben de Limburgse wolven August en Noëlla opgroeiende kleinkinderen op de Veluwe», benadrukt Loos.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be