«Strijd klimaatopwarming schiet tekort, alleen verkoop elektrische auto’s op peil»

De inspanningen om de klimaatopwarming wereldwijd te beperken tot 1,5 graden ten opzichte van de pre-industriële periode schieten aanzienlijk tekort qua snelheid en omvang. Een nieuwe studie, ’State of Climate Action’, becijferde dat van alle sectoren enkel de verkoop van elektrische auto’s op peil is. De studie is een initiatief van World Resources Institutes (WRI), NewClimate Institute, Climate Analytics en het Bezos Earth Fund, het klimaat- en natuurfonds van Amazon-CEO Jeff Bezos.

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de studie werd het doel om de opwarming te beperken tot 1,5 graden, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs in 2015, concreet omgezet in richtgetallen voor verschillende sectoren. De balans is treurig, zegt Sophie Boehm van WRI, hoofdauteur van de studie. «Ondanks tientallen jaren van wake-upcalls en waarschuwingen zijn onze politici er in de verste verte niet in geslaagd om voldoende snelle en grote klimaatmaatregelen te nemen.» Van de 42 onderzochte indicatoren is enkel de verkoop van elektrische auto’s op koers om de doelstellingen voor 2030 te bereiken.

Energietransitie hinkt achterop

Zo is het aandeel van zonne- en windenergie de voorbije jaren jaarlijks met gemiddeld 14% gestegen. Maar eigenlijk is er gemiddeld 24% nodig om tegen 2030 de doelstellingen te bereiken. Ook moeten fossiele brandstoffen zeven keer sneller uitfaseren, volgens het rapport. Maar de overheidssubsidies voor olie, gas en steenkool verdubbelden bijna tussen 2020 en 2021.

Claire Fyson van Climate Analytics zegt dat het absurd is om verder grootschalig te investeren in gas- en steenkoolcentrales, in de context van de escalerende klimaatcrisis. Op de VN-klimaatconferentie in Dubai in december moeten alle regeringen wereldwijd een faire en snelle uitstap uit olie, gas en steenkool overeenkomen, klinkt het.