«Vlaamse CO2-uitstoot moet minstens dubbel zo snel omlaag»

Nieuwe cijfers tonen dat de Vlaamse CO2-uitstoot sneller daalt, maar toch haalt Vlaanderen de doelstellingen voor 2030 niet. Dat schrijft De Standaard vrijdag.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De uitstoot van gebouwen, transport, landbouw en kleine industrie in Vlaanderen lag in 2021 bijna 10% lager dan in 2005. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wijst erop dat de teller bij haar aantreden nog maar op een daling met 4% stond, en dat in vijftien jaar tijd.

Meer winst boeken

Vooral in gebouwen en voor transport dalen de cijfers, maar er moet nog veel meer winst worden geboekt om de CO2-doelstellingen te halen die de Vlaamse regering zichzelf heeft opgelegd: een daling met 40% tegen 2030. In twee jaar, tussen 2019 en 2021, daalde de CO-uitstoot met 1,5 megaton CO2-equivalent. Om 2030 te halen, zou de daling ongeveer dubbel zo groot moeten zijn.

Bovendien is het de vraag hoe representatief de nieuwe cijfers zijn: 2021 was een jaar waarin de economie wat herstelde van corona, maar waarin tegelijk nog veel beperkingen waren. Dat heeft de cijfers beïnvloed.

Cijfers 2022 bepalend

Het is uitkijken naar de cijfers voor 2022, wanneer de Vlaamse klimaatmaatregelen op kruissnelheid kwamen en het effect van corona verdween. Voorlopige gegevens voor het wegverkeer geven aan dat het aantal gereden kilometers nog verder stijgt en bijna even hoog zal uitkomen als in 2019. De Oekraïnecrisis, die mensen de verwarming lager heeft doen zetten, beïnvloedt de cijfers dan weer in de omgekeerde richting.

Vlaanderen gaat bovendien onder de Europese lat. Europa vraagt van België 47%, maar de Vlaamse regering wijst dat af.