5 tips om je auto vaker te laten staan tijdens ‘30 Dagen Minder Wagen’

Op 1 juni start de tweede editie van ‘30 Dagen Minder Wagen’, een initiatief van Netwerk Duurzame Mobiliteit. De campagne roept Vlamingen op om in juni zo veel mogelijk de auto aan de kant te laten. Maar het is niet altijd evident om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren. De organisatie deelt alvast vijf tips om je duurzamer te verplaatsen.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Eén van de belangrijke conclusies van de deelnemers van vorig jaar, is dat ze de nieuwe verplaatsingsgewoontes ook na de campagne aanhouden. Dus als er een verplaatsing is die men anders kan en wil doen dan met de wagen, is juni een prima maand om die goede voornemens ook door te voeren. Je bent daarbij alvast niet alleen: al bijna 4000 mensen schreven zich al in voor de uitdaging. De voordelen? ‘Goed voor het milieu’, ‘meer beweging’, ‘goedkoper’, ‘genieten van het weer’ en ‘het is gewoon leuk’, aldus de deelnemers.

1. Ga met de fiets of te voet naar de bakker

Op de korte afstand liggen de kansen voor duurzame verandering van mobiliteitsgewoonten voor het grijpen. Uit cijfers van 2020 bleek dat 75% van de verplaatsingen tot 1 kilometer al op een duurzame manier gebeuren: te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Niet slecht, maar er is dus zeker nog ruimte voor verbetering. Door je vaker actief te verplaatsen, te voet of met de fiets, kom je sneller aan voldoende beweging (denk aan de aanbevolen 10.000 stappen per dag) en werk je aan een actieve(re) leefstijl.

2. Vul je tijd onderweg nuttig in

De tijd die je spendeert van en naar je bestemming kan ook nuttige tijd zijn. Geniet maximaal van de natuur op je fiets. Beschouw die wandeling naar de bushalte als een workout. Maak gebruik van je tijd op de trein om je mails te beantwoorden of een goed boek te lezen.

3. Werk thuis wanneer het kan

Blijf lekker een dagje thuiswerken, en je spaart vanzelfsprekend een autorit uit. Telewerken is super duurzaam, je spaart geld én vermijdt uitstoot op je pantoffels. Dat geeft je ook meer mogelijkheden om je met de fiets of te voet te verplaatsen die dag. Je kunt op zo’n dag bijvoorbeeld nog eens meefietsen of -wandelen met de kinderen naar school. Werk je beter op kantoor? Check of je gebruik kan maken van een satellietkantoor of een cowork-plek vlak bij jou thuis.

4. Doe één keer per maand de grote boodschappen

De meeste boodschappen zijn licht en compact. En van de grote en zware boodschappen is het gros goed houdbaar. Denk maar aan toiletpapier, dozen, bokalen, conserven, flessen, aardappelen, pampers, babyvoeding, etc. Die kun je één keer per maand doen. Dan kun je de andere weken en weekends gewoon met de fiets of te voet naar het dorp of de winkel voor de rest!

5. Carpool naar het werk wanneer het kan

Rij samen met je collega’s naar het werk, of met je vrienden naar een concert. Reis je alleen? Check via www.carpool.be of je een rit kan delen met iemand die dezelfde richting uit moet. Deel jouw auto met anderen wanneer je hem zelf niet gebruikt.

Inschrijven kan individueel of in groep op www.30dagenminderwagen.be