Ruim vier op de tien Belgen willen geen elektrische wagen

De appetijt van de Belg voor de elektrische auto neemt af. Zowat 42 procent van de Belgische gezinnen geeft vandaag aan nooit te willen overgaan naar een elektrische of hybride wagen. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek in opdracht van BNP Paribas Fortis bij 2.000 Belgen. Vorig jaar ging het nog maar om 35 procent van de bevraagden, al kan het stijgend percentage wel voor een stuk verklaard worden doordat heel wat ’early adopters’ zich ondertussen een elektrische wagen aangeschaft hebben.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens BNP Paribas Fortis weet de Belgische automobilist niet meer voor welk soort aandrijving te kiezen en twijfelt hij over het nut van een eventuele overstap naar een elektrische wagen. Twee op de drie Belgen bestempelen de beslissing van de Europese Unie om de verkoop van nieuwe wagens met verbrandingsmotor te verbieden tegen 2035 als «een slechte of zelfs zeer slechte beslissing».

Populariteit neemt af

«Bij een groot deel van de Belgen is het geloof dat de elektrische wagen de toekomst is, aan het afkalven», zegt Nicolas De Vijlder, hoofd van Beyond Banking bij BNP Paribas Fortis. «We zien de appetijt van de Belg om tegen 2029 over te schakelen op een elektrische wagen jaar na jaar afnemen. Dit geeft vooral aan dat er op maatschappelijk vlak nog een weg af te leggen is.» Zowat 37 procent van de Belgische gezinnen wil tegen 2029 overgaan naar een elektrische of hybride wagen, waar dat tijdens dezelfde bevraging een jaar eerder nog 47 procent was.

De appetijt voor de elektrische auto blijkt zowel in Vlaanderen (40 procent wil overschakelen tegen 2029, tegenover 51 procent bij de vorige bevraging) als in Wallonië (30 procent, tegenover 42 procent een jaar eerder) af te nemen. In Brussel daarentegen vindt de omgekeerde beweging plaats. Daar wil 47 procent van de respondenten voor 2029 overstappen, waar dat nog 41 procent was een jaar eerder.

55-plussers zijn anti

De weerstand is het grootst bij de 55-plussers (50 procent wil geen elektrische wagen), maar ook bij de 35- tot 44-jarigen (46 procent) is de weerstand relatief groot en neemt die jaar na jaar toe. Vooral de autonomie van de elektrische auto wordt door de respondenten als nadeel genoemd, maar de privéklant blijkt ook heel duidelijk te struikelen over de hoge aankoopprijs. Volgens BNP Paribas Fortis is het dan ook interessant om dit jaar in de gaten te houden wat de gevolgen van premies en de komst van meer (toegankelijke) wagens in het elektrische gamma zullen zijn.

Een op de zes Belgen heeft zich ondertussen al een elektrische of plug-inhybridewagen aangeschaft. Opvallend: zij blijken daar volgens BNP Paribas Fortis bijzonder tevreden over te zijn. Zowat 83 procent van de eigenaars van zo’n voertuig is tevreden of zeer tevreden over de rijervaring, 62 procent is tevreden of zeer tevreden over het rijbereik en 50 procent is tevreden of zeer tevreden over de duurtijd van het herladen. De beschikbaarheid van laadpalen stemt dan weer slechts 38 procent tevreden of zeer tevreden.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be