Bali wil toeristen op een motorfiets bannen

Amsterdam legde onlangs nog een blowverbod op aan toeristen, terwijl Nepal deze week nog solotrekken verbande. Het Indonesische eiland Bali voegt zich nu ook in het rijtje van landen die maatregelen opleggen tegen het massatoerisme. Zij willen het onmogelijk maken voor toeristen om motorfietsen te huren en te berijden.

AFP / B. Ismoyo
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De populairste manier om de ongerepte hoekjes van het tropische eiland Bali te ontdekken, is via de motorfiets. Het openbaar vervoer is er tenslotte nog niet goed uitgerust, terwijl motorfietsen toeristen de flexibiliteit gunnen om op eigen houtje op pad te gaan. Alleen: die rijden er letterlijk de kantjes van af.

Tussen het eind van het februari en het begin van maart hebben al maar liefst 171 toeristen een verkeersovertreding begaan. Soms gebruiken ze zelfs een valse nummerplaat. En dan is er nog het rijgedrag. «Veel bestuurders rijden als zatlappen en dragen geen helm. Dat is erg gevaarlijk», getuigt een toerist aan de Indonesische nieuwssite detik.

Verbod

Gouverneur I Wayan Koster heeft er genoeg van. «Je mag niet over het eiland zwerven met een motorfiets, zonder shirt of kledij, zonder helm en zelfs zonder rijbewijs.» Hij roept het motorfietstoerisme een halt toe. Bali plant om het voertuig voor die groep te bannen en hen te verplichten zich te verplaatsen met voertuigen voorzien door reisorganisaties. De nieuwe wet zou dit jaar nog ingaan.

Het plan stoot evenwel op veel weerstand. Het toerisme in Bali herstelt nog steeds van de coronacrisis. De lokale bedrijven die motorfietsen verhuren, ijveren voor meer gerichte maatregelen in plaats van meteen de hele industrie te bannen.

Rusland

Ook andere plannen springen in het oog. Zo wil Bali ook visa terugroepen voor toeristen uit Rusland en Oekraïne. Zij zouden en masse naar het eiland afgezakt zijn na de start van de oorlog, maar zouden misbruik maken van hun verblijfsvergunning. Sommigen zouden zelfs commerciële activiteiten gestart zijn, wat ingaat tegen de visavoorschriften.

Lees ookmove

On the move

meer On the move

Spotlight

Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken

Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te «kijken kijken» en zo elke motorrijder te zien.

meer Spotlight