Check-in: In de ban van de bergen

Het enige waarover de mensen in de Franse Alpen dit jaar kunnen praten, is hoe weinig sneeuw er ligt. Dat hoeft echter geen probleem te zijn als je er toch naartoe wil. Metro neemt je mee naar Le Pays d’Évian vallée d’Abondance, op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Je zult zien, daar valt veel te beleven. Sneeuw of geen sneeuw!

door
Thomas Wallemacq
Leestijd 5 min.

Bestaat er een betere manier om te ontspannen dan met een flinke portie frisse berglucht? Met die gedachte in het hoofd zetten we koers naar de Frans-Zwitserse grens, de Haute-Savoie en meer bepaald Le Pays d’Évian vallée d’Abondance, een regio die sinds 2012 het label Geopark van de UNESCO draagt.

Kosmische sauna’s

We komen ’s ochtends aan in de streek en vinden er meteen al de ultieme manier om wakker te worden: een duik in het meer van Genève. Geloof ons vrij: dat heeft meer effect dan tien koffies! Het ‘Plage du Miroir’ in Amphion is daarvoor een ideale plek. Amper twee jaar geleden lanceerde uitbater Matthieu Schneider een origineel concept. Hij installeerde aan de rand van het meer twee sauna’s in de vorm van grote capsules in glas en hout, met een panoramisch uitzicht op het water. Voor je aan je sessie begint, kies je een essentiële olie en pak je je slippers, badjas en handdoek — als je die niet zelf meegebracht hebt, kun je ze er lenen. Vervolgens ga je in die kleine houten bel zitten en hoef je enkel te genieten van het wonderlijke zicht op het meer van Genève en de omliggende bergen. Als je je echt avontuurlijk en moedig voelt, stap je na ongeveer tien minuten zweten bij een temperatuur van 90° naar buiten en neem je een duik in het ijskoude water van het meer (die ochtend was dat 11°). Het is een adembenemende ervaring, op meer dan één manier. De thermische schok is hevig. Toch doet het ongelooflijk veel deugd, in die mate dat je het meteen nog eens wil doen. Tijdens dat ene uur zijn wij zo drie keer van de sauna in het meer gedoken.

De ‘komische sauna’s’ zijn toegankelijk van november tot mei. Er zijn twee opties: ofwel reserveer je privé een capsule voor anderhalf uur voor maximaal 6 personen (50 euro), ofwel kies je voor een ‘collectieve’ sessie waarbij je de sauna deelt met andere mensen (15 euro). Het is ook mogelijk om een avondsessie te boeken, tot 21 uur.

coin-nordic.fr

Achter de sledehonden aan

Ben je dol op honden? Vind je het heerlijk om te sleeën? Of ben je gewoon op zoek naar een nieuwe belevenis? Om elk van die redenen kunnen we je aanraden om naar La-Chapelle-d’Abondance te gaan en je in te schrijven voor een kennismaking met sledehonden. Florence Gleye, Florian Baudrain en hun 50 honden verwelkomen je met open armen (en poten). Als er genoeg sneeuw ligt, nemen ze je mee op een tocht waarbij je zelf een slee kunt besturen (1u, 70 euro per persoon) of op een gewone rit met de slee (20 minuten, 60 euro). Toen wij er langsgingen, was het laagje sneeuw niet dik genoeg, maar ze hadden gelukkig een alternatief: de ‘cani-kart’, een soort go-kart met grote wielen en vijftien honden ervoor gespannen. Dat heeft uiteraard iets minder charme, maar de ervaring op zich is zeker de moeite waard. Tijdens de rit heb je machtig zicht op de omgeving, en je leert allerlei dingen bij over sledehonden.

Hoe dan ook heeft dit sympathieke stel veel te vertellen over hun passie voor (en leven met) hun honden. Aan het einde van het sneeuwseizoen, bij het begin van de lente, keren ze met hun dieren terug naar het zuidwesten van Frankrijk. Aangezien Florence een gediplomeerde ‘musher’ is (zoals een hondenmenner heet), gaan ze soms ook oefenen in Scandinavië. Tijdens de zomer wijdt Florian zich dan weer aan zijn andere geliefkoosde hobby, als muzikant in het middeleeuwse gezelschap Les Compagnons du Gras Jambon. Een koppel vol verrassingen!

a-ton-etoile.com

Fondue eten in een tipi

Sinds enkele weken kun je in Le Pays d’Évian vallée d’Abondance terecht voor een compleet nieuwe belevenis. Vlak bij Lac des Plagnes in Abondances is een grote tipi opgetrokken, waar de gidsen van het bureau Alp’Evianature de activiteit organiseren. Wij leren er Ludo kennen, die ons al het nodige materiaal geeft om een betoverende nachtwandeling te maken: een hoofdlamp, sneeuwschoenen en een wandelstok. In de vroege avond wagen we ons in de bergen, waar net een goeie laag verse sneeuw is gevallen. In het donker, bij het licht van de maan, de sterren en af en toe onze hoofdlamp, krijgt zo’n verkenningstocht meteen een heel andere dimensie. Het is genieten van de rust, de ontspanning en de schoonheid.

Na een uur stappen is het tijd om de innerlijke mens te versterken: een Savoyaardse raclette in eerder vermelde tipi. Ook dat levert een volstrekt unieke ervaring op, waarbij je verschillende lokale smaken kunt proeven. Je keert met heerlijke herinneringen terug naar huis.

De wandeltocht is niet lastig en de prijs (50 euro per persoon, met uitrusting en volledige maaltijd inbegrepen) is meer dan redelijk.

alpevianature.com

In het spoor van de gems

Na een korte nacht hebben we de volgende ochtend nog eens afgesproken met Ludo. De begeleider bij Alp’Evianature en gids voor middelhoge bergwandelingen heeft een nieuw avontuur voor ons in petto. Deze keer zal hij ons meenemen naar de leefwereld van de gemzen (zeg maar berggeiten). We overbruggen met de kabelbaan van Les Mémises een hoogteverschil van 600 meter en komen aan bij het skioord Thollon-les-Mémises. We trekken sneeuwschoenen aan en beginnen aan een lange wandeling over de besneeuwde bergtoppen, in het spoor van de gemzen. In de zomer moet je vroeg opstaan om de dieren te kunnen spotten en vertrekken de wandelingen al rond een uur of 6. Begin januari is 9 uur ’s ochtends ook goed, en dankzij het geoefende oog van Ludo vinden we al snel de sporen die we zoeken. Van een afstand zijn het kleine zwarte stipjes op de bergwanden. Maar met de verrekijker en de telescoop van de gids is het mogelijk om de kleinste bewegingen van die verbazingwekkende bergbewoners te observeren. Het is een magnifiek spektakel.

Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden bieden Ludo en zijn collega’s een groot aantal activiteiten aan, aangepast aan je eigen mogelijkheden en wensen. Toen wij er op bezoek waren, lag er helaas niet genoeg sneeuw, maar je kunt er bijvoorbeeld een beginnersles ‘snooc’ volgen, een mix tussen langlaufen en sleeën. De discipline laat je genieten van het plezier en de kick van het skiën zonder dat je daarom een doorgewinterde skiër hoeft te zijn. Ook daar zijn de tarieven zeer toegankelijk. Per volwassene mag je 25 euro rekenen voor een activiteit die een halve dag in beslag neemt.

alpevianature.com