Cliché bevestigd: deze werknemers nemen het meest de trein

Het klassieke beeld van de ambtenaar met zijn koffertje op de trein richting Brussel is dan toch niet zo bij de haren gegrepen. Uit cijfers van FOD Mobiliteit blijkt dat maar liefst 35% van de federale ambtenaren naar het werk pendelt met de trein, tegenover gemiddeld 8% van alle werkende Belgen. «Kiezen voor het openbaar vervoer is een principiële keuze voor ons», zegt minister van ambtenarenzaken Petra De Sutter.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Kijk maar eens rond op de trein. Als je oplet, spot je er misschien een in het wild: een ambtenaar, al dan niet met koffer en badge in de hand, op weg naar zijn werk. Hard zal je niet moeten zoeken, want maar liefst 35% van de ambtenaren neemt de trein naar het werk. Uit cijfers van FOD Mobiliteit, op basis van een enquête bij 3.606 werkgevers, blijkt zelfs dat het woon-werkverkeer van de 65.000 federale ambtenaren duurzamer is dan dat van de gemiddelde werkende Belg.

«We stimuleren federale ambtenaren om op een groene manier naar hun werk te gaan», zegt minister De Sutter. «Door de ligging van de kantoren bijvoorbeeld, die vaak centraal gelegen zijn en in de buurt van stations. Ook het feit dat we bij de overheid haast nooit bedrijfswagens geven, maar wel abonnementen voor het openbaar vervoer, speelt hier uiteraard een rol. Voor ons is dat ook een principiële keuze.»

Te fiets, te voet en op de metro

Ambtenaren zijn trouwens niet alleen op de trein te spotten, maar ook op straat of op de metro. «Als ik kijk naar alle duurzame manieren om naar het werk te gaan, valt op dat meer dan de helft van de federale ambtenaren de trein neemt, te voet gaat, fietst of de metro neemt», zegt De Sutter. «Dat staat tegenover de 31% onder de Belgische werknemers.»

De Sutter nam binnen het kader van het federale actieplan BeCylist, op initiatief van mobiliteitsminister Georges Gilkinet, ook maatregelen om meer ambtenaren op de fiets te krijgen. «Zo informeren we medewerkers over veilig fietsen en moedigden we het federaal overheidspersoneel aan om fietsen en bijpassende verzekeringen aan te schaffen door hen een korting te geven.»

Tot slot valt op dat federale ambtenaren verder wonen van hun werk dan de gemiddelde Belgische werknemer. «Ambtenaren wonen gemiddeld 39 kilometer van hun werk. De gemiddelde Belgische werknemer moet 21 kilometer reizen vooraleer die aan de werkdag kan beginnen», klinkt het tot slot.