CNN noemt Antwerpen een van de beste fietssteden ter wereld

De voordelen van een stad per fiets te verkennen, zijn al sinds jaar en dag bekend. En met het voorjaar in aantocht gaan we weer meer naar buiten. Ga voor een extra ommetje door de buurt of spring op de fiets voor een mooie tocht door de natuur. Nog op zoek naar inspiratie voor een mooie fietsomgeving? CNN publiceerde onlangs een toplijst van de 10 beste steden ter wereld om per fiets te bezichtigen. En ook Antwerpen bemachtigt een plekje in deze lijst!

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De stad Antwerpen heeft de laatste jaren veel inspanningen geleverd om zich als sterkste fietsstad van de wereld te profileren. Daar stijgt het aantal fietswinkels, fietspaden en fietsborden zienderogen. En dat ging niet onopgemerkt, want de stad bemachtigt een plekje in CNN’s toplijst van de 10 beste steden om per fiets te verkennen. Ook de belangstelling voor E-bikes op Antwerpse bodem blijft groeien.

Ontdek de mooiste fietsroutes door stad en natuur

Europa domineert de lijst met zes steden, terwijl bestemmingen uit Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Australië ook de lijst halen. De volledige top 10 lijst van steden die per fiets te bezichtigen zijn is: Antwerpen, Bern, Kopenhagen, Leipzig, Melbourne, Montreal, San Francisco, Straatsburg, Tel Aviv en Utrecht.

De genoemde Europese steden op de lijst bieden het fietsende verkeer meer dan alleen veilige straten en een fietsvriendelijke infrastructuur. De meeste beschikken over gevarieerde fietsroutes, waarmee de belangrijkste culturele bezienswaardigheden of rustige buitenwijken van de stad en de mooiste groene plekken worden bezocht. Het is dan ook geen verrassing dat veel steden zoals Antwerpen met zijn nummer 3 vaak hoog scoren op ranglijsten van leefbare steden en op de Global Bicycle Cities Index. In alle steden is de verhuur en het bezit van fietsen hoog, waardoor de steden meer zijn dan alleen maar toeristische bestemmingen. De lokale bevolking maakt dan ook veelvuldig gebruik van de fietspaden en -infrastructuur.

Antwerpen: derde beste fietsstad van de wereld

Antwerpen kent een geweldige mix van historische monumenten, moderne architectuur, musea van wereldklasse en enkele van de beste winkels en restaurants in Europa. Antwerpen is een relatief vlakke en fietsvriendelijke stad die omgeven is door veel groen en op een steenworp afstand ligt van de historische oude stad. Voor het beste fietsweer moet je in Antwerpen zijn van april tot oktober. Een must is het Eilandje dat net ten noorden van de oude stad ligt. Enkele van de hoogtepunten hier zijn het MAS Museum, het Havenhuis van Antwerpen, het Red Star Line Museum en de Parkbrug.