De Sutter investeert 11 miljoen in beter en sneller internet op de trein: «Ook op kleinere treinlijnen»

‘De treinreiziger zal beter en sneller op het internet kunnen surfen. Daarvoor maken we nu ruim 11 miljoen euro vrij. Dat geld kunnen de operatoren in nieuwe masten langs de spoorwegen steken,’ dat kondigt minister Petra De Sutter van Telecommunicatie vandaag aan in de commissie Economie.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

‘De operatoren moeten goed mobiel internet voorzien langs de 15 spoorlijnen met de meeste reizigers. Dat is een wettelijke verplichting. Dan denk ik aan de treinen tussen grote steden zoals bijvoorbeeld Antwerpen en Brussel of Brussel en Gent. Tegen eind september 2024 moeten de operatoren daar zelf voor gezorgd hebben door eigen investeringsprojecten.’

Georges Gilkinet, federaal Minister van Mobiliteit: éWe hebben een goed akkoord bereikt met mijn collega Petra De Sutter om werk te maken van vlot internet op de trein, niet alleen tussen grote steden, maar ook op kleinere treinlijnen. Met de federale overheid investeren we sterk in NMBS en Infrabel. We sloten ambitieuze contracten af met hen en werken nu samen hard aan een betere dienstverlening voor alle treinreizigers. Zo wordt de trein nemen nog aangenamer en overtuigen we nog meer mensen van de voordelen van het groenste transportmiddel. Een betere internetconnectie in de trein maakt daar deel van uit.

Ook kleine steden

«Langs de spoorlijnen tussen kleine steden en gemeenten is er geen zogenaamde dekkingsverplichting. Toch wil ik die treinreizigers niet in de steek laten. Daarom geef ik operatoren nu een duw in de rug. Zij kunnen projecten indienen om hun masten te vervangen.»

Ze gaat verder: «Om ook de reizigers tussen kleinere steden en gemeenten verder te helpen, maak ik nu 11 miljoen vrij. Met dat subsidiegeld kunnen de operatoren de bestaande masten vervangen waardoor ze 5G-antennes kunnen plaatsen.»

De Sutter: «Een slecht netwerk als je bijvoorbeeld nog snel een laatste mail wil sturen op weg naar huis of je wil ontspannen met sociale media is echt lastig. Stap voor stap zijn we dat aan het verbeteren samen met de operatoren. De klachten gaan meestal over een slecht netwerk. De missing links oplossen kan al veel helpen als je wil surfen als pendelaar.»

De operatoren kunnen voor de subsidiepot van ruim 11 miljoen binnen enkele weken hun subsidieprojecten indienen via een projectoproep uitgaande van de Federale overheidsdienst Economie. De uitrol voor deze projecten is voorzien in 2024 en 2025.