‘Drielandentrein’ kan in december gaan rijden

De al jaren aangekondigde ‘drielandentrein’ Luik-Maastricht-Aken zal in december eindelijk ook in België beginnen te rijden. De bevoegde ministers uit de drie landen hebben «formeel de opdracht gegeven om de dienst op te starten», zeggen ze dinsdag.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het luik Maastricht-Aken van de verbinding werd begin 2019 al opgestart. België kon toen nog niet bediend worden, omdat de Belgische autoriteiten extra voorwaarden oplegden. Zo moeten de treinen uitgerust zijn met het Europese veiligheidssysteem ETCS.

Daar komt eind dit jaar dus verandering in. De betrokken spoorwegmaatschappijen (NMBS, NS, Arriva) hebben aangegeven dat het mogelijk is om de trein te laten rijden (op financieel en technisch vlak en voor wat betreft de capaciteit), zo staat in persberichten van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet en de Nederlandse staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen. Zij ondertekenden een intentieverklaring, waarmee ze «nu ook formeel de opdracht geven om de dienst op te starten».

Elk uur een trein

De ‘drielandentrein’ zal elk uur rijden tussen Luik, Maastricht en Aken. Reizigers zullen dan zonder overstap tussen de drie steden kunnen sporen (nu zijn er verbindingen Luik-Maastricht en Maastricht-Aken).

«Reizigers krijgen nu meer bestemmingen, meer comfort en volledig toegankelijke treinen - en dat over de landsgrenzen heen», zegt minister Gilkinet in een persbericht. «Het feit dat de verschillende operatoren en beleidsniveaus hiervoor zo goed samenwerken is een echte doorbraak.»

De Nederlandse staatssecretaris Heijnen voegt toe dat grensoverschrijdend openbaar vervoer «een enorme klus» is. «Treinen moeten worden aangepast, dienstregelingen moeten op elkaar aansluiten, vervoerders moeten samenwerken. Dankzij iedereens inzet en doorzettingsvermogen zorgen we ervoor dat deze trein kan gaan rijden.»

De staatssecretaris geeft nog aan dat er nog een aantal praktische kwesties moeten worden aangepakt, zoals hoe de ticketverkoop en tarieven er precies zullen uitzien.