Eerste Amerikaanse hogesnelheidstrein zal Los Angeles met Las Vegas verbinden tegen 2028

De Verenigde Staten krijgen tegen 2028 een eerste hogesnelheidstrein, die Los Angeles met Las Vegas zal verbinden. Het gaat om een publiek-privaat project van 12 miljard dollar, waarvoor de Amerikaanse regering 3 miljard euro subsidies heeft toegekend aan initiatiefnemer Brightline.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

De hogesnelheidstrein wordt beschouwd als een «gamechanger» voor het toerisme in de regio. De reisafstand tussen de twee Amerikaanse grootsteden zou dalen tot ongeveer twee uur. Met de wagen is dat nu nog het dubbele. In 2028 vinden in Los Angeles bovendien de Olympische Spelen plaats.

De Amerikaanse regering investeert fors in een aantal infrastructuurprojecten: de regering Biden maakte twee jaar geleden 66 miljard dollar vrij voor de spoorweginfrastructuur. Bijna de helft daarvan is intussen toegewezen.

San Francisco

Er komt ook nog een hst-verbinding tussen Los Angeles en San Francisco, maar die heeft vertraging opgelopen en zal dus niet de eerste zijn. Die verbinding, die klaar zou zijn tegen 2030, krijgt eveneens 3 miljard euro subsidies en zou de reistijd tussen beide steden verkorten tot onder de drie uur.