Gentse start-up TAITO lanceert eerste Belgische driewielige e-step

Vandaag lanceert de Gentse start-up de Taito S1, de eerste Belgische e-step. Met zijn drie wielen en innovatief ontwerp, breken drie jonge oprichters een lans voor een nieuwe generatie e-steps die wél veilig en duurzaam is. De e-steps zijn verkrijgbaar bij de 25 winkels van Bike Republic, en kunnen daar ook getest en onderhouden worden.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Na jaren onderzoek en ontwikkeling en een succesvolle crowdfunding en kapitaalophaling, is de Taito S1 klaar om België en de rest van de wereld te veroveren. Beginnen doen de jonge ondernemers van TAITO bij de winkelpunten van Bike Republic (Colruyt Group) in België. Sinds de eerste prototypes die vorig jaar het levenslicht zagen is er nog heel wat bijgeschaafd en op punt gezet aan de driewielige en enige Belgische e-step. Denk aan de volledige integratie van de IoT (Internet of Things)-module - die zorgt voor GPS tracking, een alarmsysteem en deelopties met vrienden - bedienbaar via een op maat gebouwde Taito smartphone app. Het unieke en gepatenteerde vering- en draaisysteem kreeg ook een serieuze upgrade voor een nog prettiger en veiliger weggedrag. Verder beschikt de Taito S1 over nieuw plooimechanisme zodat je hem makkelijk overal mee naartoe neemt. Opladen duurt vier uur, goed voor (een getest bereik van) 30 kilometer rijplezier aan 25 km/u.

Meer veiligheid

TAITO is het geesteskind (°2020) van Nathan de Baets (COO, midden), François Desmet (CTO, links) en Jules Dobbelaere (CEO, rechts). Toen Jules voor het eerst op een elektrische deelscooter reed, ervaarde hij naast een gevoel van vrijheid en onversneden rijplezier, bij momenten ook één van onveiligheid. Niet onterecht: e-steps zijn al jaren aan een opmars bezig, maar ook het aantal ongevallen in België blijft stijgen. Uit cijfers die het verkeersinstituut Vias publiceerde in februari 2023, blijkt dat er in 2022 liefst 1.715 letselongevallen met e-steps plaatsvonden. Dat zijn er vijf per dag, en liefst 63% meer dan in 2021. Bovendien zijn dat enkel de officieel gerapporteerde gevallen.

De drie oprichters trekken in het design van TAITO dan ook resoluut de kaart van veiligheid. De Taito S1 heeft zo een optimale schokdemping dankzij drie grotere, pneumatische banden, een gepatenteerde, innovatieve ophanging en een zwevend houten platform waarop de rijder staat. Deze drie zaken zorgen voor een verhoogde stabiliteit, beter comfort en een extra plezierfactor.

Elk onderdeel te herstellen en vervangen

Verder springt de «built to last»-mentaliteit van de e-step met drie wielen in het oog. «De Taito S1 is niet alleen bestand tegen alle weersomstandigheden, elk onderdeel is ook te herstellen of vervangen dankzij een modulair ontwerp», licht Jules Dobbelaere toe, co-founder en CEO van TAITO. «Een Taito is duurzaam en koop je voor het leven. Elk onderdeel is door een expert eenvoudig te vervangen. Daarmee onderscheiden we ons: huidige e-steps zijn zelden waterdicht waardoor ze in ons weer snel gebreken vertonen. Ze herstellen is vaak niet mogelijk door de grote hoeveelheid gelijmde componenten, waardoor je met een wegwerpproduct zit.»

Van Belgische makelij

Het frame wordt volledig in België gemaakt - en ook de assemblage van de batterij gebeurt in eigen land. Door zoveel mogelijk onderdelen in België en Europa te laten maken, optimaliseren de drie jonge oprichters ook hun logistiek en ecologische voetafdruk. Bij de Taito S1 hoort ook een app die de gebruikerservaring een extra dimensie geeft. Je vindt in de app een GPS-volgsysteem dat samen met het geïntegreerde alarmsysteem en een vergrendelingsmogelijkheid je e-step maximaal beschermt.

De Taito S1 is te koop voor €2590 bij 25 Vlaamse fietswinkels- en ateliers van Bike Republic, of via hun webshop.