Ken jij alle regels voor e-steps? Doe hier de test

Ruim veertig procent van de Belgische weggebruikers weet nog altijd niet dat je zestien jaar oud moet zijn om met een e-step te rijden, en zowat dertig procent weet niet dat gebruikers van een elektrische step niet meer op het voetpad mogen. Dat blijkt uit een bevraging van Vias institute. Het verkeersinstituut lanceert daarom een quiz om de kennis van de weggebruikers over de regels te verbeteren.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In juli 2022 werden nieuwe regels voor het gebruik van elektrische steps van kracht, maar die blijken nog altijd te weinig bekend, constateerde Vias, dat 2.000 weggebruikers ondervroeg. Zo zijn vier op de tien Belgen (42 procent) niet op de hoogte van het feit dat er een minimumleeftijd van 16 jaar is om met dit soort voertuigen te mogen rijden. Drie op de tien weggebruikers (31 procent) weten naar eigen zeggen niet dat bestuurders van elektrische steps verplicht het fietspad moeten gebruiken als er een is, of anders moeten uitwijken naar de openbare weg.

Tot vorig jaar mochten gebruikers van een elektrische step wel nog op het trottoir rijden zolang ze dat stapvoets deden, maar in de praktijk bleek het quasi onmogelijk om zo traag te rijden en brachten ze op het trottoir voetgangers in gevaar, aldus Vias.

Het verbod om met meer dan 1 persoon op een e-step te rijden - ook nieuw sinds vorig jaar - blijkt wel goed gekend. Slechts 12 procent van de respondenten wist niet van het bestaan van die regel. Brussel is evenwel een uitzondering: 1 op de 4 weggebruikers (26 procent) kent de regel daar niet.

Quiz

Omdat de kennis van de reeds bestaande regels, onder andere met betrekking tot de maximumsnelheid, eveneens voor verbetering vatbaar is volgens de bevraging, lanceert het instituut maandag op zijn website (www.vias.be) een quiz om de regels bij het grote publiek onder de aandacht te brengen.

Vias wijst er tot slot op dat er vorig jaar 1.700 geregistreerde letselongevallen met een elektrische step waren, een stijging met 63 procent ten opzichte van 2021. «Als blijkt dat de ongevalscijfers met elektrische steps blijven stijgen en de maatregelen van juli 2022 onvoldoende blijken te zijn, moeten er mogelijk strengere voorwaarden komen», klinkt het waarschuwend.