Meer ongevallen met vluchtmisdrijf, meeste daders worden geïdentificeerd

Vorig jaar werden ruim 4.700 ongevallen met letsel of dodelijke afloop gevolgd door een vluchtmisdrijf, een recordaantal in 10 jaar. Dat meldt verkeersinstituut Vias maandag. Voetgangers en fietsers zijn de eerste slachtoffer van dit soort ongevallen. De overgrote meerderheid van de plegers wordt geïdentificeerd.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Van de 37.306 ongevallen met lichamelijk letsel die vorig jaar werden geregistreerd, gingen er 4.708 (12,6 procent) gepaard met vluchtmisdrijf. Een aantal dat des te meer zorgwekkend is omdat het aantal ongevallen in het algemeen is gedaald ten opzichte van 2013, onderstreept Vias Institute.

Vooral in de hoofdstad groeit het fenomeen: in Brussel werd 16 procent van de ongevallen met letsel of overlijden gevolgd door een vluchtmisdrijf, tegenover 12 procent in Vlaanderen en 10 procent in Wallonië.

Identificatie

Eén positief punt bij dit sombere beeld: de overgrote meerderheid (85 procent) van de daders wordt geïdentificeerd, tegen 76 procent in 2013. Die vooruitgang kan grotendeels worden verklaard door de grote groei aan camera’s, zowel in de openbare als in de private sfeer, aldus Vias.

Zwakke weggebruikers - tweewielers en voetgangers - zijn de eerste slachtoffers van vluchtmisdrijf. Zo werd één op de vijf fietsers (21 procent) na een aanrijding aan zijn lot overgelaten en één op de zeven voetgangers (14 procent).

De meerderheid van de daders bagatelliseert de ernst van het ongeval (31 procent) en ontkent daarom de verkeersregels te hebben overtreden. Negentien procent kiest er bewust voor om de plaats delict te verlaten om de kosten van het ongeval te ontlopen, anderen rijden onder invloed van alcohol of drugs en proberen de boetes te ontvluchten (13 procent).

Vias stelt daarom voor om de strijd tegen rijden onder invloed en onverzekerd rijden op te voeren. «Bewustwording is ook cruciaal», voegt Vias eraan toe, dat suggereert om meer aandacht aan stressbeheersing te besteden tijdens de rijopleiding.

In een reactie op de cijfers van Vias zegt federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dat de «boodschap duidelijk» is: «Je mag geen ongeval veroorzaken door te proberen te ontsnappen. Bij een ongeval is het echt belangrijk om de slachtoffers, vaak fietsers of voetgangers, in veiligheid te brengen en samen te werken met de politie door ze te bellen.»

Samen met ministers van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en van Justitie Vincent Van Quickenborne bereidt Gilkinet een wetsontwerp voor dat justitie de mogelijkheid moet bieden het voertuig van daders van vluchtmisdrijven te immobiliseren.