NMBS stelt uitbreiding aanbod uit

Spoorwegmaatschappij NMBS gaat haar dienstregeling in december niet zoals gepland uitbreiden. Dat heeft de raad van bestuur beslist, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Normaal gezien zou op 11 december de derde en laatste fase van het vervoersplan 2020-2023, met een geleidelijke aanbodsuitbreiding, worden uitgerold. Maar om verschillende redenen drukt de NMBS op de pauzeknop.

De spoorwegmaatschappij verwijst naar de «moeilijke financiële context», maar zegt ook te kampen met verouderde infrastructuur, late leveringen van nieuw materiaal, meer meldingen van spoorlopers en personeelstekorten.

Volgens het plan zou onder meer een nieuwe S-verbinding tussen Antwerpen en Noorderkempen starten op weekdagen, zou er op zaterdag een tweede S-trein per uur komen tussen Puurs, Antwerpen en Essen en zou er een nieuwe IC-verbinding komen tussen Charleroi, Fleurus en Leuven.

Begroting stelde teleur

NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir had eind vorige maand al aangegeven dat na het begrotingsconclaaf, waarbij de federale regering met minder geld over de brug kwam dan de spoorwegmaatschappij had gevraagd, investeringen zouden worden uitgesteld.

Tijdens het voorjaar van 2023 zal de timing van de projecten opnieuw bekeken worden op basis van de financiële en operationele vooruitzichten op dat moment. «De prioriteit ligt nu op het goed krijgen van het huidige aanbod», zegt Temmerman.

Door het uitstel kunnen reizigers momenteel nog geen treinuren zien voor de periode na 11 december. De routeplanner in de app en op de website van de NMBS geeft aan dat de nieuwe dienstregeling nog niet beschikbaar is. Pas vanaf half november zou daar verandering in komen.