OMG. Dat is dat onheilspellende piepgeluid op de trein

We hebben het allemaal al eens meegemaakt. Je zit rustig op de trein, en plots hoor je een dreigend piepgeluid. Gaat de trein crashen? Is er een bom gevonden in iemands rugzak? Zit een hondje vast tussen de treindeur? Treinconducteur @lombax1994 onthult de ware toedracht van het geluid.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De treinconducteur onthult op TikTok wat het scherpe piepgeluid betekent. «Als je dit geluid ooit al eens hoorde, heeft waarschijnlijk iemand gedrukt op de assistentieknop.» Het geluid duidt dus wel degelijk op gevaar.

De begeleider legt in de video uit waar je de assistentieknop kunt vinden, en waarvoor je de knop gebruikt. «De assistentieknop ziet eruit als een klein metalen plaatje. De woorden assistance, hulp, hilfe, assistenza staan erop geschreven», legt hij uit. De knop bevindt zich meestal rechtsboven iedere treindeur.

Redenen assistentieknop

«Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou drukken op de knop», gaat hij verder. De NMBS-conducteur haalt daarvoor zijn beste acteerprestaties naar boven in de video. Zo ensceneert hij een «gevecht in de trein» en een «medisch noodgeval». Ook «lastig gevallen worden door een of andere creep» geldt als goede reden om op de assistentieknop te duwen.

«Als je op die knopt duwt, zal de treinconducteur je zo snel mogelijk komen zoeken», besluit hij. Ook raadt hij aan om het noodnummer 0800 30 230 te bellen in geval van nood.