Ontdek de favoriete vakantiebestemmingen van Belgen

Zeven op de tien Belgen zullen tussen juni en september op reis vertrekken. Dat blijkt uit de vakantiebarometer van Europe Assistance. Het gaat om het tweede hoogste cijfer van de afgelopen tien jaar. Wel is het gemiddelde vakantiebudget licht afgenomen: van 2.289 euro in 2022 naar 2.182 euro dit jaar.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

Daarmee is het Belgische vakantiebudget het enige van alle bevraagde Europese landen dat krimpt. Het Europese gemiddelde steeg daarentegen met 6 procent tot 1.918 euro. Dat het reisbudget van de Belg krimpt, is echter niet louter toe te schrijven aan de inflatie, want slechts een kwart geeft aan daarmee rekening te houden qua bestemming, type accommodatie, afstand en/of activiteitenbudget. Van de 30 procent die deze zomer niet op reis gaat, geeft wel driekwart aan dit te doen wegens financiële redenen.

Toplanden

De uitverkoren vakantiebestemmingen van de Belg blijven nagenoeg onveranderd, met Frankrijk, Spanje en Italië als toplanden, naast een staycation in ons land. Het leeuwendeel van de Belgen kiest voor Europa (77 procent, -2 procent).

Meer dan de helft van de Belgen gaat voor een vakantie aan de kust, daarna volgen vakanties op het platteland (26 procent) en rondreizen (22 procent).

De wagen blijft met 50 procent (+2 procent) het populairste vervoersmiddel. Iets meer dan een derde (37 procent) kiest voor het vliegtuig. Daarna volgen de trein (12 procent) en de bus (5 procent).