Proefproject laat toe met rijbewijs B zwaardere elektrische bestelwagens te besturen

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet start een proefproject van drie jaar waardoor een rijbewijs B volstaat om een bestelwagen van meer dan 3,5 ton te besturen als die uitgerust is met een batterij of een alternatief aandrijfsysteem. Dat meldt hij donderdag. Gilkinet heeft een koninklijk besluit in die zin klaar en vrijdag voor ondertekening naar de koning gestuurd.

door
Belga
Leestijd 1 min.

«Elektrische bestelwagens verschijnen op de markt, maar deze zijn zwaarder door het gewicht van de batterij. Daarom heb ik de toestemming gegeven voor een proefproject van drie jaar om deze voertuigen in een reële situatie te testen, met een uitzondering voor de rijbewijzen van de chauffeurs», licht de minister toe.

Impact beoordelen

Het koninklijk besluit bepaalt dat een rijbewijs B volstaat om een voertuig van categorie C of C1 met een maximaal toegelaten gewicht tot 4.250 kilogram te besturen op voorwaarde dat de voertuigen op een alternatieve aandrijving rijden.

De bedrijven die aan de proef deelnemen moeten de (geanonimiseerde) gegevens meedelen die nodig zijn om de impact van het proefproject op de verkeersveiligheid en het leefmilieu te beoordelen. De minister hoopt dat aan het einde van het proefproject de constructeurs lichtere voertuigen zullen voorstellen.