Solo reizen is vanaf nu verboden in Nepal

Nepal verbiedt reizigers om alleen op pad te gaan. Wie alsnog de verbluffende natuur wil exploreren, moet een gids huren. Vijf jaar geleden bande het land ook al solotrekkers op de Mount Everest.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Nepal is een droombestemming voor wandelaars. Het land telt acht van ’s werelds hoogste bergen, maar ook talloze natuurgebieden waar het prachtig wandelen is. Alleen kampt het land de laatste jaren met meer toeristen dan ooit. En niet iedereen daarvan is een ervaren wandelaar. Het gevolg is dat ieder jaar reizigers vermist raken. In veel gevallen worden die nooit gevonden. Bovendien is de kost van reddingsmissies voor verloren wandelaars niet te onderschatten.

Daarom moeten buitenlanders die alleen reizen, of zelfs in groep, voortaan altijd een erkende gids inhuren. Daarbovenop moeten ze ook een vergunning krijgen van een touroperator. Inwoners van het land mogen wel nog zonder gids op stap.

Economisch

«Als je alleen reist, is er in geval van nood niemand om je te helpen», zegt Mani R. Lamichhane, directeur van het Nepal Tourism Board, aan CNN. «Dat is prima als je in een stad reist, maar in de afgelegen bergen, is de infrastructuur ontoereikend.»

«Als toeristen vermist raken of dood terug worden gevonden, kan zelf de regering hen niet opsporen omdat ze afgelegen routes genomen hebben», meldt Lamicchane.

Daarbovenop kampt Nepal de laatste jaren met gidsen die geen vergunning hebben. Zij zouden geen belastingen betalen en volgens Lamicchane ook jobs ontnemen van Nepalezen.

Massatoerisme

De maatregel gaat in op 1 april. Het is een van de vele maatregelen die het land moet nemen sinds de explosie aan toeristen die de laatste tien jaar aan de gang is. Bekend zijn bijvoorbeeld taferelen aan de Mount Everest van toeristen die in rij staan te wachten om de top te beklimmen. Over de afgelopen 70 jaar zijn 311 mensen gestorven tijdens de beklimming van de Everest