Staking bij De Lijn in Limburg na agressie: vakbondsoverleg levert niets op

In de provincie Limburg rijden ook donderdagnamiddag nauwelijks bussen uit. Er brak een spontane staking uit in de stelplaatsen van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn, na een nieuw geval van agressie, woensdagavond in Genk. Overleg leverde nog niets op. De chauffeurs eisen gesloten stuurposten, extra controleurs op de baan en camera’s in alle bussen. In de loop van de namiddag moet duidelijk worden of er ook vrijdag hinder zal zijn.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een buschauffeur had woensdagavond een opmerking gemaakt tegen een passagier dat hij niet op de bus mocht vapen. «Bij het aankomen van Lijn 1 aan het station van Genk kwamen twee mensen, bij het openen van de deuren, naar voren en belaagden de chauffeur», zegt vakbondsafgevaardigde Leon Versluys van ACOD De Lijn Limburg. «Op een gegeven moment hebben ze de chauffeur naar buiten getrokken en hebben ze op hem liggen slaan en stampen.»

De chauffeur is volgens de vakbondsman weer thuis, nadat hij de nacht ter observatie heeft doorgebracht in het ziekenhuis. «Zijn twee oogkassen zijn gezwollen. Het zijn bijna appelsienen die eronder hangen en ook zijn neus is gebroken. Ook heeft hij zeer zware kneuzingen aan zijn lichaam», zegt Versluys.

Budget

De vakbonden zaten donderdagvoormiddag al drie keer samen met de directie en ook in de namiddag staan er nog gesprekken gepland. De vakbonden willen dat er eindelijk werk gemaakt wordt van afgesloten stuurposten, extra controleurs op de bussen en op de baan, en camera’s in alle bussen. «Maar daar is eigenlijk niets uit de bus gekomen. We weten al jaren dat er geen budgetten voor vrijgemaakt kunnen of willen worden. Hiervoor moeten extra budgetten worden vrijgemaakt en daarover moet Vlaams minister Lydia Peeters beslissen.»

Verouderde wagens

Een groot deel van de bussen die in Limburg rondrijden zijn ’afgeschreven’ bussen die uit andere provincies komen omdat ze daar niet meer mogen rondrijden vanwege de lage-emissiezones, zegt Versluys ook. «We zitten in Limburg met een zeer verouderd wagenpark. Het zijn oudere bussen die vanuit Antwerpen en Vlaams-Brabant komen. Hier in Limburg moeten we eigenlijk onze goede bussen afgeven aan andere entiteiten waar ze met die lage-emissiezones zitten. We zitten hier met bussen die meer dan twee miljoen kilometers hebben.»

Voor de rest van de dag rijden er, op enkele uitzonderingen na, geen bussen meer uit in de provincie Limburg. In de loop van de namiddag moet duidelijk worden of er ook vrijdag nog hinder zal zijn. Er zou kunnen worden aangesloten bij een aangekondigde staking in Vlaams-Brabant.