Stakingen bij De Lijn in Limburg en Vlaams-Brabant

In Limburg is er voor de tweede dag op rij een zwaar verstoorde dienstregeling van De Lijn door spontane stakingen. Vrijdagmorgen reed slechts 30 tot 40% van de bussen in Limburg uit. In de Brusselse Rand en de regio rond Leuven-Mechelen rijdt vrijdag 60% van de bussen uit. De vakbonden ACV, ACOD en ACLVD staken om meer te eisen tegen gevallen van agressie tegen het personeel.

door
BELGA
Leestijd 2 min.

De stakingen zijn het gevolg van een geval van zware agressie woensdag aan het station van Genk. Een chauffeur van De Lijn kreeg toen klappen nadat hij een opmerking had gemaakt over een vapende passagier. De buschauffeurs in Limburg staken daarom al twee dagen op een rij. De staking in Vlaams-Brabant was wel aangekondigd sinds maandag. «We vragen al zeer lang om extra maatregelen», zegt ACV-secretaris Pieter Thys. «Er moet dringend iets gebeuren: het incident in Genk toont dat opnieuw aan.»

De hinder in de Brusselse Rand en Leuven-Mechelen blijft nog de hele dag duren. Vanaf zaterdag rijden de bussen in Vlaams-Brabant normaal gezien opnieuw volgens de gewone dienstregeling.

Extra maatregelen

De vakbonden willen bijvoorbeeld meer afgesloten bestuurderscabines, meer en beter opgeleid veiligheidspersoneel en betere ondersteuning en begeleiding voor slachtoffers van agressie. Ze eisen werkende camera’s op alle bussen en meer controle. Ook moet er volgens Thys strenger en kordater opgetreden worden tegen de daders. «Zij komen er soms te licht vanaf», stelt de ACV’er. «De Lijn moet vragende partij zijn om met de verschillende bevoegde ministers aan tafel te gaan zitten.» Om die maatregelen uit te kunnen voeren, moet er vanuit de Vlaamse regering geld worden vrijgemaakt.