Vlamingen ontvangen recordaantal flitsboetes

In één jaar tijd zijn bijna anderhalf miljoen extra snelheidsinbreuken genoteerd. Nooit eerder werden in ons land zoveel snelheidsovertredingen vastgesteld, schrijven de kranten van Mediahuis woensdag. Opvallend: in Vlaanderen zijn drie keer meer flitsboetes uitgeschreven dan in Wallonië.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Exact 6.158.323 bestuurders liepen vorig jaar in ons land tegen de lamp omdat ze te snel reden. Dat zijn er dagelijks bijna 17.000. Daarmee zijn de snelheidsovertredingen goed voor 80% van alle verkeersinbreuken, blijkt uit gedetailleerde cijfers van de federale politie.

Het gros van die snelheidsovertredingen werd in Vlaanderen vastgesteld. Concreet: 4,4 miljoen of iets meer dan 70 procent. Wallonië is goed voor 1,4 miljoen boetes, of ongeveer 20%. Het Brussels Gewest telt er bijna 400.000.

«Geen interesse in verkeersveiligheid»

«Waalse politici doen wel alsof ze een betere verkeersveiligheid willen, maar wanneer hiervoor een maatregel op tafel komt die mogelijk tot meer boetes zou leiden, zie je plots een gigantische koudwatervrees en zijn ze bang voor de reactie van de mensen», reageert N-VA-Kamerlid Wouter Raskin.

Ook binnen de meerderheid is de kritiek hard. «De cijfers bewijzen opnieuw dat Waalse politici gewoon niet geïnteresseerd zijn in een betere verkeersveiligheid», zegt Joris Vandenbroucke (Vooruit).

Reactie Wallonië

Het kabinet van Waals minister voor Verkeersveiligheid Valérie De Bue (MR) blijft erbij dat Wallonië «wél bezig is met het drastisch verbeteren van de verkeersveiligheid, door het plaatsen van extra flitscamera’s en trajectcontroles».