Amerikaanse marine hoorde fatale implosie van Titan mogelijk zondag al

Een topgeheim systeem van onderwatermicrofoons waarmee de Amerikaanse marine vijandelijke onderzeeërs opspoort, ving mogelijk het geluid op van de implosie van de Titan. Dat gebeurde enkele uren nadat de miniduikboot richting het wrak van de Titanic was vertrokken. Dat schrijft The Wall Street Journal donderdag op basis van functionarissen die betrokken waren bij de zoektocht. Een hoge marinefunctionaris bevestigde het nieuws aan CNN.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens een Amerikaanse defensiemedewerker begon de Amerikaanse marine bijna meteen met luisteren naar de Titan nadat het contact met de onderzeeër was verbroken.

Anomalie

Kort na de verdwijning van de Titan zondag ving het systeem een geluid op van een vermoedelijke implosie in de buurt van de plek waar donderdag de wrakstukken zijn gevonden. De bevindingen werden vervolgens gerapporteerd, aldus het Amerikaanse dagblad.

«De Amerikaanse marine voerde een analyse uit van akoestische gegevens en ontdekte een anomalie die consistent was met een implosie of explosie in de buurt van waar de Titan-onderzeeër opereerde toen de communicatie verloren ging», verklaarde een hoge functionaris van de Amerikaanse marine aan The Wall Street Journal. De informatie werd volgens de functionaris onmiddellijk gedeeld om te helpen bij de zoek- en reddingsmissie.

Catastrofale implosie

Donderdagavond meldde operator OceanGate Expeditions dat de vijf inzittenden van de vermiste duikboot zijn overleden. «We rouwen om het verlies van leven en vreugde dat ze brachten aan iedereen die ze kenden», klinkt het in een statement. Ook de Amerikaanse kustwacht gaat ervan uit dat de crewleden overleden zijn.

Ook de Amerikaanse kustwacht gaat ervan uit dat de inzittenden zijn overleden, zegt ze donderdag op een persconferentie. Ze bevestigt verder dat de brokstukken die donderdag gevonden zijn effectief van de vermiste Titan afkomstig waren. Eerst werd de achtersteven van de duikboot gevonden, niet ver van het wrak van de Titanic. Later werden ook andere brokstukken aangetroffen.«Die brokstukken komen overeen met een catastrofale implosie. Na deze vaststelling hebben we de families onmiddellijk op de hoogte gebracht», zei vice-admiraal John Mauger, die de zoektocht leidde.