Argentijnse is eerste vrouw aan het hoofd van Wereld Meteorologische Organisatie

Celeste Saulo gaat als eerste vrouw de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) leiden. De 59-jarige Argentijnse heeft donderdag bij de eerste ronde al de benodigde twee derde van de stemmen behaald. Dat heeft de organisatie laten weten op sociale media.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 1 min.

De WMO is de overkoepelende gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties (VN) op het gebied van weer, klimaat en water en is gevestigd in het Zwitserse Genève. Ze speelt een sleutelrol in het toezien en anticiperen op de gevolgen van de klimaatverandering. De WMO is ook bevoegd voor het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), een werkgroep van experts die de risico’s van klimaatverandering evalueren.

Opdoffer voor China

Saulo gaat in haar nieuwe functie aan de slag op 1 januari 2024. Ze is sinds 2014 directrice van de nationale meteorologische dienst in Argentinië.

De Chinese diplomatie had proactief gelobbyd om haar kandidaat verkozen te krijgen, maar de Verenigde Staten willen er niet van weten dat een Chinees aan het hoofd komt van een belangrijk VN-agentschap. Na de verkiezing voor de leiding van de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom is dit een nieuwe opdoffer voor Peking.