België ontsnapt aan ergste onweer

KMI waarschuwde op zondag voor zware onweders en hagelstenen tot 5 centimeter groot. Ondanks dat code oranje in verschillende delen van het land gold, bleef België gespaard van zware overlast.

door
Redactie online
Leestijd 1 min.

Zondagmiddag is er een onweerszone over het land getrokken. In de provincies Limburg, Luik, Namen en Luxemburg was code oranje van kracht. Het KMI kondigde dat aan nadat de modellen aangaven dat er hagelstenen met 5 centimeter doorsnede zouden kunnen vallen. Uiteindelijk ging het vooral om hevige regen, felle bliksem en hier en daar hagelbollen met een beperkte omvang. Tegen 17 uur ‘s middags was het ergste voorbij en trok het onweer naar Nederland en Duitsland.

Beperkte hinder

De voorspelde onweders gooiden vooral roet in het eten van Belgen met zomerse plannen. Zo sloot Leefmilieu Brussel preventief het Zoniënwoud en de Brusselse gewestelijke parken af, en werden verschillende muziekfestivals, waaronder Brosella en Afro Latino, ingekort. De laatste dag van Les Ardentes werd afgelast. Ook het vliegverkeer op Brussels Airport in Zaventem lag een tijdje stil. Verschillende vluchten liepen vertraging op.

Maandag start in de meeste streken zonnig. In het oosten is het grijs met lage bewolking of mist. Later krijgen we een afwisseling van zon en stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar links of rechts kan een buitje vallen. De maxima liggen tussen 21 en 27 graden.

Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be