Drie doden bij racistisch gemotiveerde schietpartij in Jacksonville: «Hij richtte zich enkel op zwarte mensen»

Bij een schietpartij in een winkel het Amerikaanse Jacksonville, in de staat Florida, zijn drie mensen om het leven gekomen. De dader, die handelde uit racistisch motief, beroofde zichzelf daarna van het leven, aldus de plaatselijke sheriff.

door
Belga
Leestijd 1 min.

«Hij richtte zich op een bepaalde groep, en het waren zwarte mensen», zei sheriff TK Waters op een persconferentie. Hij noemde het racistische motief «heel duidelijk». De schutter, een witte twintiger, zou ook manifesten hebben achtergelaten die zijn «weerzinwekkende ideologie van haat» beschreven.

Volgens lokale media opende de verdachte eerst het vuur op auto’s en barricadeerde hij zichzelf daarna in een Dollar General-winkel, waar hij ook slachtoffers maakte. De politie zette daarop een SWAT-team in.

Wapenbezit in VS

De VS beschikken over meer individuele wapens dan inwoners, vooral dankzij het gemak waarmee Amerikanen er toegang toe hebben. Eén op drie volwassenen bezit er minstens één wapen en bijna één op de twee volwassenen woont in een huishouden waar er minstens één aanwezig is. Het gevolg hiervan is het zeer hoge sterftecijfer door vuurwapens in de VS.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be