Ecuadoraanse presidentskandidaat doodgeschoten: Noodtoestand afgekondigd in Ecuador

In Ecuador is voor een periode van zestig dagen de noodtoestand afgekondigd na de moord woensdag op presidentskandidaat Fernando Villavicencio. Dat heeft president Guillermo Lasso laten weten. Hij kondigde ook drie dagen van nationale rouw af.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 1 min.

«De strijdkrachten zijn gemobiliseerd om de veiligheid van burgers, de rust van het land en de vrije en democratische verkiezingen van 20 augustus te garanderen», aldus Lasso.

Zes arrestaties

Lasso bevestigde dat naast Villavicencio ook een van de vermeende daders van de aanval werd gedood. Hij zei ook dat er zes mensen waren gearresteerd, zo meldt de Ecuadoraanse krant El Universo.

Diana Atamaint, voorzitter van de Nationale Kiesraad, bevestigde op haar beurt dat de vervroegde verkiezingen op 20 augustus doorgaan en niet worden opgeschort.

Drie schoten in het hoofd

Villavicencio, voormalig journalist, werd drie maal in het hoofd geschoten. Er vielen ook negen gewonden. De aanval gebeurde in een school in hoofdstad Quito, waar de kandidaat volgens de nieuwswebsite Expresso een bijeenkomst hield voor de politieke organisatie die hem steunt. Na de aanslag werd hij zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij stierf.

Het parket spreekt van «negen gewonden, waaronder een kandidaat voor het parlement en twee politieagenten», en het bevestigt de dood van een van de aanvallers, die werd doodgeschoten door de beveiliging.

De 59-jarige Villavicencio sprak zich regelmatig uit tegen de wijdverspreide corruptie in het Zuid-Amerikaanse land.

Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be