Experts in langverwacht rapport: «UFO-waarnemingen zijn niet van buitenaardse oorsprong»

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa moet in de toekomst een leidende rol spelen in het onderzoek naar UFO’s. Dat is een van de conclusies van een expertengroep die - in opdracht van Nasa- onderzoek deed naar honderden UFO-waarnemingen. De experts vonden evenwel geen buitenaardse oorsprong in de waarnemingen, zo melden Amerikaanse media.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vorig jaar kondigde Nasa de start aan van een onafhankelijk onderzoek naar het gevoelige onderwerp, onder leiding van een groep eminente wetenschappers en luchtvaartdeskundigen. Zij hielden een groot aantal UFO-waarnemingen tegen het licht. Zelf spreekt de Amerikaanse overheid trouwens niet meer van een UFO (Unidentified Flying Object) maar van UAP (Unidentified Anomalous Phenomena (UAP). Op die manier worden niet alleen vliegende schotels, maar ook objecten onder water in de verzameling gestoken.

De experts, onder leiding van astrofysicus David Spergel, kwamen donderdag dus op de proppen met hun langverwachte eerste rapport, en hoewel ze geen tekenen van buitenaardse oorsprong vonden in de onderzochte waarnemingen, stelt de ruimtevaartorganisatie een nieuwe baas aan om het fenomeen te bestuderen.

«De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat er nog veel meer te leren valt», zo zei Bill Nelson, de directeur (’administrator’) van Nasa op een persconferentie.

Meteorologische verschijnselen

Om verder onderzoek te doen, benoemt Nasa een directeur voor UAP-onderzoek, kondigde Nelson aan. «We zullen de expertise van Nasa gebruiken om samen te werken met andere agentschappen om UAP’s te onderzoeken,» zei hij.

Nasa moet volgens dit eerste rapport de leiding nemen om UAP’s te begrijpen, klinkt het. «Het belang van het detecteren van deze verschijnselen met meerdere, goed gekalibreerde sensoren, is van het grootste belang, en Nasa heeft veel expertise op dit gebied, die gebruikt zou kunnen worden als onderdeel van een rigoureuze gegevensverzamelingscampagne», zo staat onder meer te lezen.

Zo kan Nasa bijvoorbeeld observeren of bepaalde meteorologische verschijnselen samenvallen met de waarneming van UAP’s, stelt het rapport.

Het rapport beveelt ook aan om het grote publiek meer te betrekken, bijvoorbeeld door een systeem te ontwikkelen voor het verzamelen van opnames die met mobiele telefoons zijn gemaakt.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be