Gewezen VRT-anker Martine Tanghe overleden op 67-jarige leeftijd

Gewezen VRT-journaliste en nieuwsanker Martine Tanghe is overleden. Dat meldt de openbare omroep. Tanghe ging met pensioen in november 2020 en was decennialang een van de boegbeelden van de VRT-nieuwsdienst. Martine Tanghe leed al een tijdje opnieuw aan kanker. Ze is 67 jaar geworden.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Ruim 42 jaar lang was Martine Tanghe journalist en nieuwsanker aan de Reyerslaan. Tanghe, geboren in het Oost-Vlaamse Bellem maar opgegroeid in Bissegem bij Kortrijk, is als 23-jarige aan de Reyerslaan begonnen. Nauwelijks enkele maanden later presenteerde ze haar eerste journaal. Jarenlang combineerde Tanghe reportagewerk met presentaties in de studio.

Toch groeit ze doorheen haar 42-jarige carrière bij uitstek uit tot een van de gezichten van ‘Het Journaal’. Ze wordt een van de bekendste nieuwspresentatoren van Vlaanderen en wordt bij haar pensioen bestempeld al «de moeder aller nieuwsankers». Ze was ook het vaste gezicht van de verkiezingsprogramma’s van VRT.

Mooi Nederlands

Heel haar carrière lang was ze een voorbeeld en een ambassadeur van mooi en helder Nederlands. Voor die verdienste kreeg ze vorige donderdag, 20 juli, het prestigieuze ereteken van Commandeur in de Kroonorde. Ze las jarenlang het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor, de spellingwedstrijd tussen Vlaanderen en Nederland.

Pensioen

Eind 2020 ging Tanghe met pensioen. Haar laatste Journaal is met meer dan 2 miljoen kijkers nog altijd het meest bekeken Journaal ooit. Niet veel later krijgt ze ook het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap «voor de stempel die ze op de Vlaamse televisiejournalistiek heeft gedrukt, niet het minste door haar correcte en heldere gebruik van het Nederlands».

Daarnaast was Martine een boegbeeld van Kom op tegen kanker. In 2011 werd bij Tanghe zelf borstkanker vastgesteld. Ze verdween toen bijna een jaar van het scherm.

Na haar carrière bleef ze actief, onder meer als juryvoorzitter bij de nieuwe Vlaamse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur en als theatermaakster.

Enkele jaren geleden werd opnieuw kanker vastgesteld bij Tanghe. Nu is ze op 67 -jarige leeftijd overleden.