Goed slapen? Gebruik maar één kussen onder je hoofd

We gebruiken al duizenden jaren hoofdkussens om op te slapen. De eerste exemplaren waren van steen en hout en nou niet bepaald comfortabel te noemen. Gelukkig hebben we tegenwoordig zachtere exemplaren, bijvoorbeeld van dons. Lig jij graag op meer dan één hoofdkussen om lekker te slapen? Dat kan je beter niet doen. In dit artikel leggen we je uit waarom je het beste op één hoofdkussen kan slapen en hoe je er een vindt die bij je past.
door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Ondersteuning van je nek

Doorheen de dag krijgen je nekspieren en pezen het zwaar te verduren, omdat ze je hoofd rechtop moeten houden. ‘s Nachts worden je nekspieren en pezen opnieuw belast doordat je hoofd tijdens het liggen voor- of achterover valt. Met een hoofdkussen kan je je nekspieren ‘s nachts ondersteunen. Een kussen zorgt er namelijk voor dat je op de juiste manier ligt en geen stijve rug of nekklachten krijgt.

Waarom op één kussen slapen?

Een hoofdkussen zorgt er dus voor dat je op de juiste manier in bed ligt en geen lichamelijke klachten krijgt. We hebben allemaal onze eigen voorkeuren als het op slapen aankomt, een hard of zacht matras, een dik of dun dekbed en misschien heb jij het liefst meerdere kussens om lekker te liggen.

Je nek denkt daar anders over. Voor de juiste slaaphouding moet je nek namelijk in één lijn liggen met je ruggengraat. Stapel je meerdere kussens op elkaar, dan ligt je nek al gauw te hoog en ontstaat er druk op je nekspieren en rugwervels. En daar kan je juist weer klachten door krijgen. Leg daarom maar één kussen onder je hoofd.

Voor één groep geldt er een uitzondering: buikslapers. Slaap jij graag op je buik? Dan kan je het beste helemaal geen hoofdkussen gebruiken. Hierdoor komt je hoofd namelijk al gauw hoger te liggen dan de rest van je lichaam. Je kan beter een kussen onder je buik leggen, zodat je lichaam in één lijn ligt. Lukt het je niet om zonder hoofdkussen de slaap te vatten? Kies dan voor een dun en plat exemplaar zodat je zo recht mogelijk ligt.

Extra kussens als ondersteuning

Je slaapt dus het best met maar één kussen onder je hoofd. Je kan natuurlijk wel kussens op andere plekken gebruiken voor ondersteuning. Als je op je rug ligt kan een kussen onder je knieën ervoor zorgen dat je rug ontspannen raakt en je aangenamer slaapt. Ben je een zijslaper? Stop er dan een tussen je benen om de druk op je heupen en onderrug te verminderen.

Het juiste hoofdkussen

Wat voor jou het meest plezante hoofdkussen is hangt af van je slaaphouding, het soort matras en je lichaamsgewicht. Hij moet lekker aanvoelen en je lichaam voldoende ondersteuning bieden. Best probeer je daarom meerdere soorten uit in verschillende winkels. Vraag zo nodig advies, zodat je zeker weet dat je met het juiste exemplaar terug huiswaarts keert.