Gruwelijke vondst in Mexico: meer dan veertig zakken met menselijke resten ontdekt

In een ravijn in de staat Jalisco, in het westen van Mexico, zijn 45 plastic zakken met menselijke resten gevonden. Dat hebben de lokale autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Er werd al een tiental dagen gezocht naar zeven vermisten die voor hetzelfde callcenter werkten.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De lugubere ontdekking van stoffelijke resten van zowel mannen als vrouwen vond plaats onderaan een ravijn van veertig meter in de gemeente Zapopan, een buitenwijk van de miljoenenstad Guadalajara. Het openbaar ministerie verzamelde donderdag verder bewijsmateriaal.

Verdacht callcenter

De autoriteiten hielden een zoekactie naar twee vrouwen en vijf mannen van in de dertig die sinds 20 mei vermist waren. De meldingen over de vermisten werden afzonderlijk en op verschillende dagen ingediend, maar de autoriteiten merkten op dat ze allemaal voor hetzelfde callcenter werkten. Hun werkplaats is in de buurt van de locatie waar de menselijke resten zijn gevonden.

De eerste elementen in het onderzoek wijzen erop dat het callcenter betrokken was bij illegale activiteiten. Die hypothese wordt verworpen door de familie van de vermisten, die de autoriteiten ervan beschuldigen de slachtoffers te criminaliseren.

Drugsbendes

Mexico lijdt al jaren onder een golf van geweld door drugsbendes en andere criminele groepen. De laatste jaren zijn er op meerdere plekken in de Mexicaanse staat Jalisco verschillende menselijke resten gevonden in zakken of clandestiene graven. In 2021 werden er zeventig zakken ontdekt met het stoffelijk overshot van elf mensen in Tonala, in de buurt van Guadalajara.

Sinds de start van een grote en controversiële militaire operatie tegen drugshandel in 2006, registreerde Mexico meer dan 340.000 moorden en 100.000 verdwijningen. Het grootste deel daarvan worden toegeschreven aan criminele organisaties. Vorig jaar werden bijna 32.000 moorden geregistreerd in het Latijns-Amerikaanse land.